Društvo

Ministarstvo životne sredine – iz „Maxime“ dospela crvena tečnost u Bjelicu

Usled kvara i izlivanja iz rezervoara namenjenog za prečišćavanje otpadnih voda u lučanskom preduzeću “Maksima” (MAXIMA DOO), u sredu tokom pre podneva preko kanalizacije tečnost crvene boje dospela je u reku Bjelicu, potvrđeno je danas agenciji MNA u Ministarstvu zaštite životne sredine.

Kako se navodi, republički inspektor za zaštitu životne sredine izvršio vanredni inspekcijski nadzor, nakon što je dobio obaveštenje od preduzeća “Maksima”.

“Inspektor je konstatovao da je u ovoj fabrici, u ranim jutarnjim časovima (sreda) došlo do nepredviđene situacije sa pigmentnom preparacijom i kvara na sistemu za prečišćavanje otpadnih voda, tako da se jedna količina ove intenzivno obojene boje, izlila iz rezervoara namenjenog za prečišćavanje otpadnih voda i preko kanalizacije dospela u reku Belicu”, objašnjavaju u Ministarstvu.

Kako se navodi, “Maksima” obavlja delatnost proizvodnje arhitektonske boje na vodenoj bazi kao i materijala za završne radove u građevinarstvu.

“Obilaskom sistema za prečišćavanje otpadnih voda koji navedeno preduzeće poseduje i koristi, utvrđeno je da je usled elektro kvara došlo do prosipanja/prelivanja dela sadržaja iz jednog rezervoara (rezervoar je zapremine dva metra kubna). Sadržaj je intezivno crvene boje, a po izjavi prisutnih i dokumentaciji to je pigmentna preparacija za mašinsko toniranje, crvena. Uvidom u bezbednosni list ove hemikalije konstatovano je da je pigmentna preparacija na bazi vode i da ista nije klasifikovana kao opasna hemikalija, nema obaveštenja o opasnosti i merama predostrožnosti i nije obeležena sa piktogramom opasnosti”, piše u dopisu.

Takođe, navedeno je da je potrebno sprečiti oticanje otpadne vode u vodotokove, kanalizaciju i zemljište.

“Maksima doo Lučani, preduzimala je sve mere i radnje, u prostoru postrojenja kako bi crveni sadržaj bio pokupljen peskom i elektro kvar otklonjen. Šahta sa otpadnom vodom je zatvorena, kako bi se sprečilo dalje oticanje”, kažu u Ministarstvu zaštite životne sredine.

U momentu vršenja inspekcijskog nadzora, na licu mesta kontrolu je vršio i vodni inspektor, a predstavnik Zavoda za javno zdravlje Čačak izvršio je uzorkovanje neprečišćene vode iz rezervoara iz koga je došlo do prelivanja i preko kanalizacije dospevanja do vodotoka.

“Nakon dobijanja izveštaja o ispitivanju, republički inspektor će preduzeti sve zakonom predviđene mere u skladu sa nadležnostima”, navodi se u sa odgovoru Ministarstva zaštite životne sredine agenciji MNA.

Izvor: MNA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.