Grad Oni su budućnost Čačka, zaslužuju šansu!

Mladi poljoprivrednici iz Čačka dobili podsticajna sredstva

Deset mladih poljoprivrednika iz Čačka je dobilo podsticajna srestava na konkursu Ministarva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Prema konkursu za svakog poljoprivrednog proizvođača namenjeno je po milion i po dinara avansno, a u obavezi su da sredstva opravdaju u narednih 90 dana od uplate. Tim povodom je domaćinstva Vemića iz Trnave, kao i Ružičića iz Baluge posetio državni sekretar u Ministarvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Senad Mahmutović, podsetivši da je ove godine za podršku mladim poljoprivrednicima opredeljeno tri milijarde dinara, na koja je prav ostavrilo tri hiljade mladih poljoprivrednika u Srbiji.

-Budućnost Srbije, ali i bilo koje druge države koja ima resurse, za razvoj poljoprivrede je da upravo mladi, u punoj snazi, opredeljeni od samog početka za ovaj posao, koriste podsticajna sredstva i bave se poljoprivredom na ozbiljan i profesionalan način. Na prvom konkursu smo imali 500 prijava, a ove godine 5.500 prijava – kaže Mahmutović. Ovim podsticajima je, kako objašnjava, resorno ministarstvo želelo da ukaže na neophodnost poboljšanja položaja mladih na selu, a među njima i žena.


Živorad i Veljko Vemić, braća od stričeva iz Trnave se bave voćarsvom i povrtarstvom, a svoje proizvode uglavnom plasiraju na rusko tržište. Živorad je kupio dve mašine, čija je vrednost 1.490.000 dinara, a Veljko je milion i po dinara investirao u protivgradnu mrežu.

-Potrebna su nam podsticajna sredstva radi lakšeg rada. Nabavio sam atomizer za lakšu zaštitu bilja, koji će uticati na bolje i kvalitetnije plodove, a kasnije i na njihovu bolju prodaju. Nabavili smo takođe i šišalicu – kaže Živorad, koji voće uzgaja na površini od oko 12 hektara, zaštićeno protivgradnom mrežom. Živorad uzgaja i povrtarske kulture, kao što je paradajz i kupus, a od krompira će možda odustati zbog niske cene. Njegov brat, dvadestedvogodišnji Veljko je koristio subvencije od Grada Čačka za navodnjavanje, a sad je nabavio protivgradnu mrežu.

-Neophodna mi je protivgradna zaštita na zasadu jabuke, na površini od oko 1,5 hektara – kaže Veljko. Njegovi roditelji su počeli da se bave vođastvom 2003. godine, a prva protivgradna mreža je podignuta 2009, a kako nasleđuje posao od roditelja i od toga živi, neophodno mu je obnavljanje zastarele opreme.

Jedna od mladih čačanskih poljoprivrednica je Aleksandra Ružićić iz Baluge, koja je zahvaljujući podsticajnim sredstvima svoje gazdinstvo ponovila sadilicom za papriku, kao i frezom sa formiračem bankova za krompir, koja značajno olakšava proizvodnu ovog povrća. Ružićići obrađuju 15 hektara zemlje, gaje papriku, krompir, zelenu salatu i kupus.

-Zahvaljujući novim mašinama olakšaćemo proizvodnju i poboljšati kvalitet proizvoda, a sadilica odmenjuje dosta radne snage – objašnjava mladi braćni par Ružičići.

Državnog sekretara ugostio je i gradonačelnik Čačka Milun Todorović, a kako kaže Mahmutović, namera Ministarstva je da se uz pomoć svake lokalne samouprave ovi podsticaje učine dostupnim svim mladim poljoprivrednim proizvođaćima u Srbiji.

I. M.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.