Aktuelno Grad

MODERNIZOVANJE I UNAPREĐENJE KULTURE PARKIRANJA

pPrimarni cilj Javno komunalnog preduzeća “Parking servis” je da na najbolji mogući način uredi oblast parkiranja i omogući sugrađanima nesmetano korišćenje kapaciteta iz domena stacionarnog saobraćaja, što i predstavlja osnovnu delatnost, kaže direktor Zoran Blagojević. Stručnost, analitičnost i spremnost zaposlenih da inoviraju poslovanje čini ih kompetentnim u nastojanju da izgrade moderan režim parkiranja i problem stacionarnog saobraćaja reše na najefikasniji i za korisnike njihovih usluga najprihvatljiviji način.

Iako menadzment preduzeća prvobitnim planom i programom za ovu godinu nije planirao povećanje cena parkiranja u gradu, ipak, kao posledica izmene i dopune Zakona o komunalnoj delatnosti, početkom marta se očekuje poskupljenje. Odlukom Skupštine Srbije, donetom krajem prošle godine, od 1. januara se naplaćuje PDV na uslugu parkiranja po stopi od 20 odsto. Preduzeće “Parking sevris” od 1. januara uplaćuje državi PDV, a Čačani će veće cene plaćati od marta, jer se odluka o povećanju cena mora verifikovati u Skupštini grada.

Preduzeće je prošlu godinu završilo sa pozitivnim poslovanjem, a menadzment planira da i u 2017. ostvari dobit koju će iskoristiti za poboljšanje usluga. Prošle godine je nabavljeno “pauk vozilo” koje je doprinelo većoj svesti sugrađana prilikom parkiranja, podseća Blagojević i dodaje:

– Ukoliko jedno vozilo “podignemo”, to je dovoljna opomena ostalim vozačima da sami uklone svoje nepravilno parkirane automobile. Vozači sada više vode računa da ne naprave prekršaj, jer cene nisu niske, iako su 50 odsto niže nego u Beogradu. U cilju unapređenja poslovanja nabavljena je i oprema za “video pauk”, koja će biti instalirana najverovatnije početkom marta, a nova tehnologija bi u saobraćaju trebalo da se primeni krajem narednog meseca.

Da je cilj “Parking servisa” da modernizuje i unapredi kulturu parkiranja u gradu, potvrđuju i video nadzori koji “pokrivaju” kućice na parkiralištima u Skadarskoj ulici, kod Lučne zgrade i taksi stanice. Direktor naglašava da video nadzor odlično funkcioniše i da zahvaljujući ovoj tehnologiji rukovodstvo može svakodnevno da prati rad ljudi na terenu, odnosno, ako se pojave neki problemi, da adekvatno reaguje.

– Ove godine ćemo pažnju usmeriti na informisanje vozača koji ulaze u naš grad. Planiramo da kupimo, za početak, dva displeja koja će pokazivati koliko i na kom parkingu ima slobodnih mesta. Najverovatnije će biti postavljeni na ulascima u centar grada, kod kružnih tokova, kod bivše kafane “Moravica” i kafane “Car Lazar”, a među srednjoročnim planovima je i uvođenje parking navigacije – kaže Blagojević i podseća da je modernizovan i sajt preduzeća gde vozači uvek mogu videti na kom parkingu ima slobodnih mesta.

Direktor najavljuje i nova parking mesta, odnosno proširenje naplate parkiranja u Veselina Milikića, pored Doma zdravlja, kao i u ulicama Bate Jankovića i Jaše Prodanovića:

– Planiramo da sa kolegama iz “Gradca” uredimo prostor pored Gradskog parka, da taj deo asfaltiramo, obeležimo kao parking i da počnemo sa naplatom parkiranja. Takođe planiramo proširenje parkinga i u ulicama Bate Jankovića i Jaše Prodanovića. U gradu bi mogli pod naplatom da imamo oko 1.500 mesta van zatvorenih parkinga, a sada ih imamo oko 800.

Osim o nesmetanom korišćenju parkirališta, ovo JKP brine i o njihovom uređenju, vidnom i propisnom obeležavanju vertikalnom i horizontalnom signalizacijom, kako bi građani ovu uslugu mogli da koriste na najbolji način. Čelni čovek „Parking servisa“ zadovoljno ističe da iza sebe ima dobar tim, vredne i pouzdane radnike, koji se maksimalno zalažu u svom poslu, želeći da preduzeće nastavi započet put razvoja i modernizacije i doprinoseći poboljšanju osnovne delatnosti – regulisanju stacionarnog saobraćaja u gradu.

N. R.

Оставите одговор