Društvo Privreda

МОГУЋ ИЗВОЗ ВОЋА И ПОВРЋА ЧАЧАНСКОГ КРАЈА У ДУБАИ

МАРКО СЕЛАКОВИЋ, РУКОВОДИЛАЦ КАНЦЕЛАРИЈЕ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ У УАЕ, ПОСЕТИО ЧАЧАК

Експо сајам је један од највећих у свету, који се одржава сваких пет година и на коме учествује више од 90 земаља. Експо 2020, чији је домаћин био Дубаи, у Уједињеним Арапским Емиратима, одржан је од 1. октобра 2021. до 31. марта ове године. Иако је био планиран за 2020. годину, одложен је због пандемије корона вируса. Али, и поред одлагања, организатори су задржали назив Експо 2020 због маркетинга и брендирања, подсетила је Горана Танасковић, руководилац ОЈ Чачак Регионалне привредне коморе Моравичког и Рашког управног округа и додала:

Реч је о свеобухватном сајму на коме је приказана цела светска привреда, у оквиру одређених тематских недеља. Наравно, своје потенцијале је представила и српска привреда, а Чачак је посебну пажњу посветио промоцији пољопривредних и прехрамбених производа. Поред Регионалне привредне коморе и Агрономског факултета, Дубаи је посетило и неколико чачанских привредника, представника предузећаПоло”, “ЕлестраиСБ Брава”, који се баве извозом, односно, производњом и прерадом воћа и поврћа. Посматрајући и анализирајући потребе далеког и захтевног тржишта, схватили смо да можемо да понудимо многе производе из чачанског краја.

Звонко Туфегџић и Марко Селаковић

У среду, 4. маја, Чачак је посетио Марко Селаковић, руководилац Канцеларије Привредне коморе Србије у Уједињеним Арапским Емиратима, а у просторијама Регионалне привредне коморе ОЈ Чачак одржан је састанак са представницима РПК и привредницима. 

– Недавни боравак чачанских привредника у Дубајиу резултирао је посетом руководиоца Канцеларије Привредне коморе Србије у Уједињеним Арапским Емиратима чачанским привредницима, произвођачима и прерађивачима воћа и поврћа. Нажалост, и ситуација са Украјином и отежаним извозом воћа и  поврћа у Русију, захтева сталну потрагу за новим тржиштима, новим купцима, детаљније разговоре са људима који могу да нам помогну да наше производе представимо и на далеким, изазовним и захтевним дестинацијама, као што је Блиски  исток. Морамо да будемо детаљни и прецизни, не можемо изаћи на захтевно тржиште, а да немамо конкретну понуду, цене, трошкове, количине и квалитет који можемо да понудимо. Када је реч о чачанском крају то су, пре свега, јабуке, крушке, малине, остало бобичасто воће, као и прерађевине од поврћа, које треба да прилагодимо њиховом укусу – рекла је Горана Танасковић, руководилац ОЈ Чачак Регионалне привредне коморе Моравичког и Рашког управног округа.

Марко Селаковић, руководилац Канцеларије Привредне коморе Србије у Уједињеним Арапским Емиратима, нагласио је да је владало велико интересовање током Светске изложбе Експо 2020 у Дубаију, која је одржана у претходних шест месеци и на којој су се успешно представиле многобројне компаније из целе Србије, као и оне које се баве производњом и прерадом воћа и поврћа из Моравичког округа.   

– Природно је да по завршетку овакве манифестације, на којој смо представили Србију на нов и другачији начин, сада започнемо разговоре шта да радимо даље, односно, како можемо да обезбедимо континуитет присуства наших производа у Емиратима и на Блиском истоку, како да искристимо позицију Дубаија. Јер, Дубаи није само центар Блиског истока, већ и центар снабдевања Супсахарске Африке и Југоисточне Азије. Говоримо о милијардама људи који гравитирају ка том подручју. Сврха данашњег састанка јесте да на што бољи начин сагледамо шта можемо заједно да урадимо, како бисмо обезбедили континуирано присуство наших производа и произвођача на далеком тржишту – нагласио је Селаковић. 

Према његовим речима, тржиште хране Емирата мери се милијардама евра:     

– Говоримо о томе да највећи њихови трговински ланци имају промет који годишње превазилази две милијарде евра, један ланац. Када погледате те цифре јасно вам је да говоримо о тржишту које има велику тражњу. С друге стране, у пустињи ништа не расте. Значи, увозно су оријентисани за већину производа. Кад погледамо тако, мислим да имамо прилику. Хајде да видимо на који начин да подигнемо оне елементе који нама недостају, а то су: конзистентност, стална испорука, маркетинг, брендирање наших производа, како да повећамо вредност производа, како да пласирамо што више финалних производа. На састанку су представници Привредне коморе Србије и привредници и ако заједно пронађемо одговоре на та питања, верујем да имамо добру шансу да успемо да се позиционирамо на ово тржиште.

Директор Регионалне привредне коморе Моравичког и Рашког управног округа Звонко Туфегџић, такође, наглашава да је важно да се отвори тема којим путевима да нашу робу пласирамо на далеко тржиште.  

– Знамо да постоје могућности, знамо да постоји тражња, али циљ нашег састанка је да нађемо прави пут за пласирање наших производа. Оно што привредници треба да сагледају је који пут њима највише одговора, који ће омогућити да оно што произведу пласирају и на ово тржиште – рекао је Туфегџић.     

После састанка у Регионалној привредној комори ОЈ Чачак, Марко Селаковић је посетио неколико произвођача и прерађивача воћа и поврћа, који су недавно боравили у Дубајиу, односно, предузећа “Поло”, “Елестра” и “СБ Брава”, које је једно од највећих извозника воћа за Руску Федерацију, а сада има услове да се преоријентише на тржиште Блиског истока.

Нела Радичевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.