Društvo

MOLJCI NE GRIZU USPOMENE

Čačanin Milan Jovanović sačuvao je đačku uniformu još iz gimnazijskih dana. Sašivena je pre više od 50 godina, kada je upisao prvi razred čačanske Gimnazije. Posle toliko vremena ostala je skoro netaknuta, kao i amblem prišiven na levoj strani bluze. Tek su je ponegde dokačili moljci.

– U to vreme, šezdeseti godina, dok sam bio srednjoškolac, u Gimnaziji su vladala stroga pravila. Tadašnji direktor Vladisav Popović Vapa stajao je na ulazu i vraćao kući učenike koji su u školu pošli bez uniforme. Proveravao je i da li su nam prišiveni amblemi. Devojčice su obavezno morale da nose kecelje sa belim kragnama. Nisu smele da dolaze u školu u pantalonama, nego u suknjama pristojne dužine, nikako iznad kolena – seća se Milan Jovanović. Prvi razred Gimnazije upisao je školske 1964/65. Bez obzira na sva stroga pravila, srednjoškolski dani Milanu su ostali vredna uspomena. Rado se seća i profesorke Ljiljane Miljević, sestre pevača Đorđa Marjanović. Oštrom oku profesorke niko nije promakao bez đačke uniforme, ili ako neko nije naučio pesmu, pošto je predavala srpskohrvatski jezik. Ipak, deca su i tada znala da podstaknu profesore da pokažu i drugu stranu svoje ličnosti, ne samo profesionalnu.

– Kada smo hteli da je zagovorimo, da ne bismo odgovarali, pitali smo je za Đorđa. Mogla je satima da priča o njemu i kako ga je odgajala – kaže Milan. Đorđe i Ljiljana su još u ranom detinjstvu ostali bez majke.

Možda će u prvi mah zazvučati paradoksalno, ali i mnogi koji su ponavljali razrede u Gimnaziji tada i ranije, tvrdi Jovanović, postajali   su ugledni lekari, profesori univerziteta. Đak generacije u Milanovo vreme bio je poznati čačanski hirurg dr Kosta Milošević.

Prošli su gimnazijski dani, ali i vreme strogoće. Milan je upisao fakultet,ali studije nije završio. Radio je u „Čačanskoj banci“ i sada je penziner. Posvetio se brojnim hobijima, među kojima je i skupljanju starog novca. Pohavlio se i da u zbirci vrednih antikviteta ima i šahovsku tablu Roberta Fišera. Dobio ju je od strica koji je tablu otkupio od velemajstora Svetozara Gligorića… Vredan je antikvitet, ne samo što je pripadala čuvenom Amerikancu. Tabla i figure izrađeni su od slonove kosti… Među vrednim primercima našla se i đačka kecelja čačanske Gimnazije.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.