Društvo Privreda

„МОРАВСКИ МАРКЕТ“, ОАЗА ЗДРАВИХ, ДОМАЋИХ И ЛОКАЛНИХ ПРОИЗВОДА

Припремила: Ксенија Крстић

Некада смо се дичили кад имамо нешто своје, а данас га се стидимо, а хвалимо туђим. Знаш када дође комшинка из трговине и да ти теглу џема, уз коментар да је то немачки квалитет, а ти се загледаш у ону малу стаклену теглу са жутом једноличном налепницом и мислиш „овај џем је сигурно много укусан“.

И док мажеш џем од немачких јагода на хлеб од немачког зрна, сетиш се себе и баба Маре како сте пре неколико година брали шумске јагоде и кроз смех мешали сеоски џем. И док вртиш по устима преслатки немачки покушај, сетиш се да је бака Марин џем увек био слађи, иако није стављала много шећера. Некако је био “наш”, домаћи, слађи него било чији други. Па, кад Мара стави карирану крпицу преко поклопца, буде ти и топло око срца, па сваки залогај буде још укуснији.

Ако се и теби пријео Марин џем, не мораш да бринеш, јер су пољопривредници из Моравичког округа у децембру 2022. отворили маркет локалних производа, који су назвали „Моравски маркет“.

„Моравски маркет“ је окупио локалне произвођаче, микро, мала и средња предузећа и регистрована пољопривредна газдинстава из Чачка, Горњег Милановца и Лучана. Не брини, и бака Мара је међу њима.

Овим пројектом пружена је подршка домаћим произвођачима, а све са циљем подстицања људи да купују и конзумирају домаће и здраве производе.

Посетиоци „Моравског маркета“ у понуди имају производе више од 20 произвођача из села Моравичког округа, а тренутно на полицама се може наћи више од 200 артикала.

Поред џема, у маркета се налазе и сухомеснати и млечни производи, зимница, сокови, производи од меда, чоколаде и чоколадирано воће и многи други прехрамбени производи нашег краја.

А за све који воле да попију, уз домаћи пршут, сир и гибаницу, од марта у „Моравском маркету“ ће бити доступна и алкохолна пића.

Па, да наздравим у име Мариног џема, који не морам више да замишљам, већ и да осетим тај сладак укус. Одох до Љубића у Чачку, код кружног тога, јер се тамо налази „Моравски маркет“. А теби, ако треба нешто, а ниси близу Чачка, можеш све наћи и на Web Shop-у на адреси moravskimarket.rs.

Пројекат „Моравски маркет“ подржала је Европска унија, преко програма ЕУ ПРО Плус. Пројекат реализује Пословно удружење послодаваца “Унија Чачак 2000”, у партнерству са Локалном акционом групом (ЛАГ) Чачак – Горњи Милановац и Форумом привредника Чачка.

PR текст

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.