Grad

НАЈВИШЕ ПРИЈАВА ЗА ЗАМЕНУ СТОЛАРИЈЕ

НА ПРЕЛИМИНАРНОЈ ЛИСТИ ЗА МЕРЕ ПОБОЉШАЊА ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ 409 ДОМАЋИНСТАВА

На конкурс за мере побољшања енергетске ефикасности у Чачку стигле су 432 пријаве. На прелиминарној листи је 409 домаћинстава, а коначна ранг листа биће објављена до краја овог месеца. Током фебруара биће потписани тројни уговори, којима ће бити дефинисани и рокови до којих ће бити завршени радови. У Градској управи за локални економски развој (ЛЕР) кажу да би све требало да буде завршено до лета. У међувремену се очекује нови позив ресорног Министарства рударства и енергетике за локалне самоуправе, а затим и расписивање још једног градског конкурса за исте намене.   

Како се и очекивало, највећи број Чачана конкурисао је за замену фасадне столарије. Око 90 одсто пријава било је за ову меру, док је за замену или уградњу котлова на пелет или гас, за топлотне пумпе и соларне колекторе и за изолацију објеката било много мање заинтересованих. Према речима Владимира Гојгића, начелника ГУ за ЛЕР, до краја ове седмице Комисија ће завршити теренску контролу свих објеката са прелиминарне листе.

Владимир Гојгић

– За сваки објекат се проверавају наводи из пријавних формулара који су се бодовали и фотографише се стање. Коначна листа, са пуним износима из предрачуна, биће објављена до краја јануара и на сајту Града Чачка. Осам дана је рок за приговор. У фебруару ће бити припремљени и потписани тројни уговори између грађана, фирме-извођача радова коју су они изабрали и Града Чачка. У уговору ће бити наведени рокови и обавезе сваког потписника уговора, плаћање аванса од стране грађана, као и уплата подстицајних средстава од стране Града Чачка – објашњава Гојгић, који подсећа да је за мере побољшања енергетске ефикасности у Чачку било намењено око 86 милиона динара. Половину је обезбедио Град, а половину ресорно Министарство.

– Ми смо задовољни бројем пријава, иако ће остати неутрошеног новца. Мислим да ни у једном граду није било толико пријава. Требало би да сви уговори буду реализовани до маја или јуна ове године. И након реализације Комисија ће проверавати да ли су радови урађени према уговору – прецизира Гојгић.

Ове године у градској каси за мере енергетске ефикасности намењено је 13 милиона динара. Томе ће бити придодат неутрошен новац из локалног буџета. Начелник Градске управе за ЛЕР процењује да ће то бити укупно око 30 милиона динара. Очекује се да се и од Министарства добије исто толико новца.

– Најављено је да ће Министарство у фебруару или марту расписати конкурс за локалне самоуправе. Ако добијемо средства, а нема разлога да буде другачије, након потписивања уговора биће расписан нови конкурс, прво за привредне субјекте, а онда и за грађане – најављује Гојгић и додаје да је за сада став да локалне самоуправе врате део новца Министарства који није потрошен.

Кроз месец-два Град ће расписати и нови конкурс за уградњу соларних панела за производњу електричне енергије за сопствене потребе. Од 25 пријава прихваћених по претходном конкурсу, 17 Чачана је реализовало уградњу соларних панела.

В. Т.

Фото: ГУ за локални економски развој

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.