Obrazovanje

NA AGRONOMSKOM FAKULTETU POČINJE 22. SAVETOVANJE O BIOTEHNOLOGIJI

U amfiteatru Agronomskog fakulteta u Čačku, danas, u 10 časova, biće svečano otvoreno 22. Savetovanje o biotehnologiji. Jedna od najvažnijih ljudskih delatnosti je proizvodnja i prerada hrane, pa su u tom pravcu usmerena mnoga istraživanja, čiji rezultati treba da doprinesu povećanju prinosa u biljnoj i animalnoj proizvodnji, odnosno proizvodnji zdravstveno-bezbedne hrane i zaštiti životne sredine, kaže profesor dr Pavle Mašković, šef katedre za prehrambenu tehnologiju i dodaje:

DSCN5432– Sa ciljem da budemo u toku zbivanja, kao i da sami utičemo svojim rezultatima na prospiretit i unapređenje poljoprivredne i prehrambene tehnologije, Agronomski fakultet organizuje tradicionalno međunarodno 22. Savetovanje o biotehnologiji, koje se održava u petak i u subotu (10. i 11. marta). Na Savetovanju će biti prezentovano više od 130 radova iz svih oblasti poljoprivredne i prehrambene tehnologije, uz učešće velikog broja izlagača, odnosno preduzeća koja se bave proizvodnjom i plasmanom semenskog materijala, sredstava za zaštitu i ishranu bilja, stočne hrane, uređaja i opreme za primarnu poljoprivrednu proizvodnju i preradu, uslugama i drugo, kao i poljoprivrednih proizvođača i prerađivača i njihovih udruženja.

Prema rečima profesora Maškovića, Agronomski fakultet je u prethodnom periodu uspeo da uspostavi dobru saradnju sa naučnim i stručnim osobljem sa brojnih univerziteta, instituta, poljoprivrednih škola i savetodavnih službi, i da preko Savetovanja o biotehnologiji omogući brži transfer znanja i utiče na osavremenjivanje proizvodnje i primenu u proizvodnoj praksi. Velikih broj saopštenih radova tokom prethodnih godina govori o visokom stepenu interesovanja za ovaj skup.

– Na Savetovanju su do sada učestvovali predstavnici većine domaćih naučnih insitucija iz oblasti poljoprivredne i prehrambene industrije, uz veliki broj istraživača iz inostranstva, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Bugarske, Grčke, Turske, a na osnovu prijavljenih radova, može se očekivati da će i ovogodišnje Savetovanje o biotehnologiji biti posećeno. Prvog dana, Savetovanje će se odvijati u sekcijama: ratarstvo, povrtarstvo i krmno bilje, vinogradarstvo i voćarstvo, zoo tehnika, zaštita bilja, proizvoda i životne sredine i prehrambena tehnologija, a u subotu će biti održane različite radionice na kojima će učestvovati predavači iz naše i svetskih institucija na temu “Primena informacionih tehnologija u poljoprivredi” – najavio je profesor Pavle Mašković.

Savetovanje o biotehnologiji organizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

N.R.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.