Društvo

NA DANAŠNJI DAN ROĐEN „MRGUD“

Na današnji dan pre 90 godina, 20. avgusta 1929. godine u Čačku, rođen je naš veliki, nedavno preminuli, glumac Miodrag Radovanović Mrgud.

Miodragovi roditelji su bili vlasnici hotela Srpski kralj u Čačku, koji je radio sve do nemačke okupacije. Još kao dečak pokazao je dar za glumu, ali je Akademiju za pozorišnu umetnost upisao tek nakon što je izvesno vreme studirao agronomiju. Akademiju je završio u klasi Mate Miloševića. Prvu ulogu je dobio u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu 1952. godine, gde je nastavio da igra sve do penzije.

I tokom penzionerskih dana bio je aktivan kako u pozorištu, tako i na filmu. Gledaocima je najpoznatiji po ulozi Šicera u televizijskoj seriji „Salaš u Malom Ritu“. U kratkom osvrtu na njegovu bogatu glumačku karijeru, izdvojićemo samo nekoliko uloga: pozorišne Korin u Kako vam drago, Žan u Gospođica Julija, Frojd u Seanse kod profesora Frojda, Nikola Pašić u Kolubarskoj bici, Mič u Tramvaju zvani želja; i televizijske Simeon u Smrti gospodina Goluže, Predsednik suda Micić u Varljivom letu ’68, Marašli ali-paša u Karađorđevoj smrti, Dositej Obradović u Vuku Karadžiću i Deša Inhof u Vratiće se rode. Miodrag Radovanović proveo je 60 godina u braku sa Radmilom Velicki-Radovanović sa kojm je 1961. godine dobio sina Rastka. Preminuo je nedavno, 15. januara 2019. godine u Beogradu.

Udruženje Čačana Beograd

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.