Društvo

Na današnji dan umrla Sonja Savić

Na današnji dan 2008. godina u Beogradu je umrla Sonja Savić, jedna od najdarovitijih i najosobenijih glumica jugoslovenskog i srpskog filma.

Foto: Udruženje Čačana u Beogradu

Iza Sonje su ostale glumačke bravure u kultnim filmovima “Una”, “Čavka”, “Uvod u drugi život”, “Ni na nebu ni na zemlji”, “Davitelj protiv davitelja”, “Balkanski špijun”, “Urnebesna tragedija”, “Mi nismo anđeli”…

Sonja Savić je dobila najveće nagrade – Zlatnu arenu u Puli, “Caricu Teodoru”, Gran-pri “Ćele-kula”…, a za ulogu kafanske pevačice u antologijskom filmu “Život je lep” Bore Draškovića, 1985. dobila je Specijalnu nagradu žirija u Veneciji.

Od 2011. godine, kada je Umetnička galerija “Nadežda Petrović” iz Čačka preuzela brigu o njenoj zaostavštini, svakog septembra održavala se manifestacija “Sonjin septembar”, u mesecu rođenja i smrti umetnice.

Manifestacija je najpre imala neformalni karakter, sa sadržajima koji su bili drugačiji iz godine u godinu.

U međuvremenu, kreirana je multimedijalna izložba “Sonja Savić: devojka iz grada” koja je najpre postavljena u izložbenom prostoru “Galerija Risim” 2013. godine i do sada je gostovala u 10-tak gradova u regionu (Novi Sad, Inđija, Pančevo, Bajina Bašta, Kragujevac, Niš, Sarajevo…).

Godine 2015. u Sonjinoj kući u Donjoj Gorevnici kod Čačka rekonstruisana je i otvorena nova postavka Spomen sobe u njenoj porodičnoj kući.

Od 2017. godine dodeljuje se specijalna nagrada “Sonja Savić”.

Zbog trenutne epidemiološke situacije, manifestacija “Sonjin septembar” odložena je za narednu godinu.

Izvor: MNA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.