Društvo

NA FAKULTETU TEHNIČKIH NAUKA OBELEŽENA ŠKOLSKA SLAVA

OBRAZOVNA MISIJA I DALJE U DUHU SVETOSAVLJA


Na Fakultetu tehničkih nauka obeležena je školska slava Sveti Sava. U skladu sa epidemiološkim merama, osvećenje slavskog kolača, žita i vina obavljeno je u prisustvu sveštenika čačanske crkve Ivana Paunovića i sveštenika iz Vraneša, domaćina slave nastavnika Vesne Kovačević, predsednika Saveta Fakulteta dr Ivana Milićevića, inače budućeg domaćina slave, prorektora Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Dragana Đurčića, predstavnika rukovodstva Fakulteta i predstavnika studenata.


Sveštenik Paunović je članovima kolektiva i studentima Fakulteta tehničkih nauka čestitao školsku slavu i u svojoj besedi rekao da je  očuvanje svetosavskog duha u srpskom narodu, put vere, nade, pravde, poštenja, praštanja i međusobnog poštovanja,  koje su kako je naveo, u osvrtu na životni put  Rastka Nemanjića, oslikale život Svetog Save prvog srpskog arhiepiskopa, stvaraoca temelja obrazovanja u Srbiji.

Domaćin slave, nastavnik engleskog jezika Vesna Kovačević, govorila je o duhu svetosavlja u njenoj porodici u kojoj je iznedreno više od 40 učitelja i nastavnika.

-Želja za znanjem i prenošenjem stečenog znanja mladim generacijama je kao životna linija koja se proteže sa ljubavlju i posvećenošću u mojoj porodici još od 19. veka i mog čukundede Alekse Popovića, učitelja u selu Belušić kod Rekovca, mestu u kome je radio i po kome danas osnovna škola nosi njegovo ime – rekla je Vesna Kovačević i dodala da je „duh svetosavlja sada već vekovima deo našeg genetskog koda.

Vesna Kovačević, potomak viševekovne učiteljske porodice, osvežila je sećanje na svoga pradedu Dušana Popovića, marksistu, teoretičara socijalizma, prevodioca, pisca, čija je znamenitost potvrđena imenom osnovne škole u Rekovcu. Vesna Kovačević nastavila je kazivanje o istorijatu učiteljske familije.

Opredeljenje za profesiju prosvetnog radnika je posebno izraženo u delu porodice sa majčine strane. Pored majke, najpre učiteljice, a potom profesorke ruskog jezika Jelene Kovačević, Vesna je dodala da je i njen otac bio učitelj i profesor srpskog jezika, prosvetni inspektor i direktor jedne škole u Užicu.

Besedu u ulozi domaćina na školskoj slavi Vesna Kovačević je zaključila rečima: „Moja želja je da i na ovaj način istaknem lepotu i značaj naše profesije kojom se ponosim.“

Prorektor Univerzitet u Kragujevcu, prof. dr Dragan Đurčić u ime rektora Univerziteta, Rektorskog kolegijuma i u svoje lično ime čestitao je kolegama, studentima i svim zaposlenima u obrazovanju školsku slavu.

U pozdravnom obraćanju dekan prof. dr Danijela Milošević svim studentima, đacima, prosvetnim radnicima poželela je puno uspeha u budućem radu dodajući da zaposleni u ovoj visokoobrazovnoj ustanovi, negujući uspomenu na srpskog prosvetitelja, sa ponosom nastavljaju da slede misiju obrazovanja mladih. Milošević je izrazila žaljenje što je ove godine, zbog zdravstvenih okolnosti i poštovanja propisanih mera, izostalo tradicionalno okupljanje kolektiva i gostiju koje je školsku slavu činilo posebno svečanom od početka obeležavanja na Fakultetu, od 1995. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.