Kulturni vodič

NA KRAJU FILMSKE 2017…

NA KRAJU FILMSKE 2017

Sam kraj 2017. godine u Čačku obeležilo je nekoliko važnih filmskih događaja: prikazivanje dugometražnog animiranog filma ”S ljubavlju, Vinsent”, izložba filmskih plakata FILMSKA 2017. GODINA i prikazivanje odličnog trilera”Poslednji posao” , ali i vest da je Dom kulture Čačak dobio od Filmskog centra Srbije 4.000 000 dinara za digitalizaciju velike sale nabavku projektora za digitalno prikazivanje filmova

 

Kraj filmske 2017. godine, u ponedeljak, 25. decembra, obeležen je otvaranjem izložbe filmskih plakata FILMSKA 2017. GODINA. Izložbu je otvorio Ivan Aranđelović, filmski kritičar i novinar “Politike”, svojevrsni vodič kroz izložbu, koji je istakao da je godina koja će uskoro biti za nama, po žanrovima, temama, pristupu publici, bila raznovrsna i donela je više kvalitetnih i zanimljivih filmova.

Urednik filmskog i video programa Doma kulture Milen Alempijević istakao je da je jedan od glavnih motiva i inspiracija za ovu izložbu bila nostalgija za vremenom kada smo mogli uživati u dva bioskopa sa redovnim bioskopskim repertoarom i trećim u Domu kulture, rezervisanom za premijere i specijalne projekcije.  Stara vremena se neće vratiti, ali budućnost obećava bolje vreme za čačanske filmofile. Zahvaljujući potpisanom ugovoru sa Filmskim centrom Srbije, Dom kulture će dobiti sredstva u iznosu od 4.000 000 miliona dinara, koja su potrebna za nabavku nove filmske opreme, digitalizaciju velike sale i kupovinu DCP projektora. Dodatna sredstva obeđuje i Grad Čačak, 20 odsto od ukupnog iznosa dobijenog na konkursu FSC.

IZBOR NAJBOLJIH BIOSKOPSKIH FILMOVA U 2017. GODINI

O većini najboljih filmova koje je publika u Čačku mogla da vidi u 2017. godini već je bilo reči u redovnom filmskom pregledu u Čačanskom glasu. Treba istaći da je svakako najznačajniji prikazani film koji je videla čačanska publika “S ljubavlju, Vinsent”, Dorote Kobijele I Hju Velčman. Ovaj dugometražni animirani film, nastao u produkciji Velike Britanije i Poljske, govori o životu i kontroverznoj smrti čuvenog slikara Vinsenta van Goga, oslikan je u skladu sa slikama velikog slikara. Ovaj film je svakako neka vrsta umetničkog i tehničkog revolucionarnog poduhvata. Učestvovalo je 125 umetnika iz celog sveta, među njima i naši  Vladimir Vinkić i Biserka Petrović, koji su u Gdanjsku, Vroclavu i Atini naslikali 65.000 frejmova, od kojih je nastao film. Ovo je istorijski poduhvat koji spaja umetnost filma i slikarstva i tragičnu povest velikog slkara preko priča njegovih slika, ali i kroz intervjue sa likovima koji su mu bili bliski i predstavlja rekonstrukciju događaja koji su doveli  do smrti Van Goga. Film je urađen na osnovu 12  autorovih slika i 800 pisama koja je slikar napisao i koja vode publiku do značajnih ljudi i događaja.

Na kraju evo i naslova filmova koji su obeležili 2017 godinu: mađarski “Na telu i duši”, hrvatski ”Ne gledaj mi u pijat”, španski “Bar”Alexa de la Iglesije, domaći “Rekvijem za gospođu  J” i animirani dugometražni film”Crvena kornjača”, koji smo videli u okviru “Animanime”

 

                                                                                                         Dušan Darijević

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.