Kulturni vodič

Nagrada “Sonja Savić“ na Festivalu “Alternative film&video“ 2017.

Na upravo završenom Festivalu novog filma i videa “Alternative film/video 2017“ koji je održan od 13. do 17. decembra u Domu kulture Studentski grad, po prvi put je dodeljena specijalna nagrada festivala koja nosi ime Sonje Savić. Ova nagrada je ustanovljena kao rezultat saradnje Umetničke galerije “Nadežda Petrović“ i Akademskog filmskog centra koji, kao deo DKSG organizuje ovaj značajni festival.

Ove godine je festival proslavio 35 godina postojanja. Pored takmičarskog programa čiji su selektori ove godine bili dr Greg de Cuir i Zoran Savevski, održan je i izuzetno bogat prateći program koji je, kao i ceo ovogodišnji festival imao za temu – Alternativni film kao subverzivna umetnost. Svoje retrospektive na ovu temu su imali proslavljeni autori poput Miroslava Bate Petrovića, Slobodana Šijana, autorske prezentacije su održali Lordan Zafranović, Miša Radivojević i nemačka rediteljka Hito Steyerl. Posebno zadovoljstvo ljubiteljima filma predstavljale su večernje projekcije klasika subverzivnog filma na kojima su prikazani “Rani radovi“ Želimira Žilnika, “Plastični Isus“ Lazara Stojanovića i “W.R. – misterije organizma“ Dušana Makavejeva.

Četvrtog festivalskog dana, u subotu, 16. decembra je održana mini retrospektiva filmova Sonje Savić, na kojoj je uvodnu reč održao Predrag Živković, urednik filmskog i video programa UG “Nadežda Petrović“. Bilo je reči o Sonjinom autorskom radu, kao i o aktivnostima koje sprovodi UG “Nadežda Petrović“ u cilju afirmacije i promocije Sonjine umetničke zaostavštine. Prikazani su Sonjini autorski radovi “Superreal, superstvarnost“ i “Play“ iz 1997. godine. Ova retrospektiva je bila inicijacija za dodelu nagrade koja će nositi ime Sonje Savić i to “filmu koji ponire u subverzivnu stvarnost s one strane običnog, mirnog života“.

Žiri ovogodišnjeg festivala, Hito Steyerl, rediteljka (Nemačka) – predsednica, Lordan Zafranović, reditelj (Hrvatska/Češka) i Miloš  Miša Radivojević (Srbija) je, od 28 filmova u zvaničnoj konkurenciji (od preko 600 prijavljenih) proglasio Listu značajnih ostvarenja festivala. Ovaj festival, naime, nema pobednika, drugo i trećeplasiranog, već žiri proglašava pomenutu Listu značajnih ostvarenja, čiji autori kao nagradu dobijaju jednomesečni rezidencijalni boravak u Beogradu za realizaciju svog filmskog ili video projekta.

Ove godine, Lista značajnih ostvarenja, tj. pobednici festivala su:

1. The end of time/Kraj vremena
r. Milčo Mančevski, SAD/Kuba, 2017

2. Tower XYZ/Toranj XYZ 
r. Ayo Akingbade, Velika Britanija, 2017

3. She blinks and flowers tremble/Ona trepne, a cveće zadrhti

r. Niko Novak i Matevž Jerman, Slovenija, 2017

4. Confident/Poverljivo
r. Karen Akerman i Miguel Sebra Lopes, Brazil, 
2017

5. Puerto Rico Tautology/Portorikanska tautologija
r. Rob Feulner, Kanada, 2016

6. Some Sensations/Neke senzacije
r. Peter Lichter i Bori Mate, Mađarska, 2017

7. Black and White box/Crno bela kutija
r. Osi Wald i Efrat Rubin, Izrael, 2017

Specijalne nagrade festivala su: Nagrada Ivan Kaljević, koju je dobio film “Crno bela kutija“, a od ove godine i Nagrada Sonja Savić koju je, odlukom žirija dobio film “Toranj XYZ“ britanske rediteljke Ayo Akingbade. U obrazloženju žirija se navodi da je nagradu dobio “jedan od retkih filmova na festivalu koji se bavi društvenom realnošću, angažovanim, ali i poetskim glasom dokumentarca“.
 
U saradnji sa AFC i DKSG, Umetnička galerija “Nadežda Petrović“ će, u okviru svog programa, predstaviti dobitnika nagrade “Sonja Savić“ na specijalnoj projekciji na kojoj će se prikazati film – dobitnik nagrade, kao i ostala izabrana dela autora dobitnika.
 
Ova novoustanovljena nagrada je početak intenzivnije saradnje UG “Nadežda Petrović“ iz Čačka i AFC DKSG iz Beograda na afirmaciji stvaralaštva Sonje Savić i osnivanju Multimedijalnog centra sa imenom preminule glumice koji će negovati i podsticati teorijska i praktična istraživanja u polju alternativnog i eksperimentalnog filma, videa, pozorišta i muzike.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.