Kulturni vodič

O pozorišnoj predstavi „SUZE SU OK“: BITI PESNIK ILI PESMA

BITI PESNIK ILI PESMA
O pozorišnoj predstavi „SUZE SU OK“, po tekstu Mirjane Bobić Mojsilović, režija Milan Karadžić, produkcija“Zvezdara teatar“. Igraju: Tanja Bošković, Rade Marjanović, Petar Mihailović, Milan Caci Mihailović

U sredu, 11. oktobra, u prepunoj sali Doma kulture, na kraju predstave publika je ovacijama ispratila glumce predstave „Suze su o. k.“, posebno prvakinju našeg teatra Tanju Bošković. Tanja je ovom, slobodno možemo reći životnom ulogom ušla u red naših najslavnijih glumica, poput Žanke Stokić, Ljubinke Bobić, Mire Stupice, Rahele Ferari… Sa jednom ulogom i nepromenljivim uspehom tako dugo na sceni, fenomen je svoje vrste, koji su dostigle samo već pomenute Žanka i Ljubinka.
No, pođimo redom. Literarni predložak – melodrama Mirjane Bobić Mojsilović, da se odmah razumemo, nije neka velika literatura, ali je vešto i dobro zanatski napisana, da „bije“ pravo tamo gde treba u srce u dušu. Emotivna priča o propaloj pevačici neostvarenih želja, ljubitelju poezije, ali još više pesnika, koja čezne da bude muza pesnika, da joj se posveti pesma. Žudi za ljubavlju, nežnošću, kao i svi mi, vremenom tonući sve više u starost, zaborav i alkoholne tmine i magle iz kojih se nikako ne izlazi. Spas, Marija Kalić (Tanja Bošković), vidi u mladom pesniku (Petar Mihailović), nebrušenom talentu, u kome samo ostarela, alkoholom i bolom duša Marije Kalić vidi nešto. Tog provincijskog grubijana nesposobnog da voli, sebi dovlači ona koja voli celim bićem, koja se ljubavi prepušta bez ostatka, za koju voljeni muškarac predstvlja sve, kad i zna da je ništarija, poput Viktora Novaka (Rade Marjanović), pesnika, nekad mamca za ženska srca, a sada protuve, bez karaktera, hipohondra, koji u starosti od žena ne kamči ljubav, već malo novca da što lagodnije proživi ono što mu je ostalo u svom strahu od bolesti i smrti. E sad, dolazimo na ono pravo, u čemu se vidi sva veličanstvenost jedne glumice, poput Tanje Bošković. Opšta mesta i izvesnu trivijalnost teksta, ona svojom igrom i tragedijom svog lika uznosi do neslućenih visina, njen bol, njena žudnja, njena ljubav postaju čista tragedija, koja ne može a da vas ne dirne u srce, dušu, pokretom, gestom, mimikom ona daje sve što može, toliko da jednog grubijana uzdigne visoko do zvezda, da stvori od njega zaista velikog pesnika, a sama da postane pesma, ali, kako to već biva u životu, sve to bude prekasno, bar za nju.
Velika glumica, naša glumačka diva Tanja Bošković, izuzetni partneri: Petar Mihailović, Rade Marjanović i Caci Mihailović. Ne treba zaboraviti veštu, nepretencioznu režiju, starog pozorišnog „lisca“ i zanatlije Milana Karadžića, koji je ovaj brod spretno uveo u mirnu luku. Sve pohvale i za muziku Isidore Žabeljan i scenografiju Angeline Atlagić.

Dušan Darijević

Foto: Milan Bojanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.