Društvo Obrazovanje

НАГРАДЕ, ПОТВРДА ВРЕДНОСТИ, АЛИ И ЛЕПО ПРЕЗЕНТОВАЊЕ ШКОЛЕ И ГРАДА

СЈАЈНИ РЕЗУЛТАТИ УЧЕНИКА МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ НА РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ ИЗ СОЛФЕЂА И ТЕОРИЈЕ МУЗИКЕ

На 29. Републичком такмичењу из солфеђа и теорије музике, које је одржано 4. децембра, ученици чачанске Музичке школе “Др Војислав Вучковић” освојили су 40 награда, од којих су 35 првих и пет других. Међу првим наградама су и десет специјалних, са максималним бројем поена (100 бодова). Такмичење које се, иначе, одржава у Београду, овог пута је организовано онлајн, због пандемије.

Ученици професора солфеђа и теорије музике Аца Милекића поново су бриљирали. У последњих пет година освојили су 100 награда само на републичким, а укупно, на разним такмичењима око 350. Осим ученика професора Милекића, на 29. Републичком такмичењу из солфеђа и теорије музике, учествовале су и три ученице нижих разреда професорке Маријане Чворовић, као и три средњошколца професора Бранка Бајића. Добрим, вредним, радним и талентованим ученицима, поред родитеља, и професори се веома поносе. Ипак, за сјајне резултате је најважније да постоји жеља за успехом, али важна је и хармонија у заједничком раду, као и велика љубав према музици, наглашава за наш лист професор Ацо Милекић. 

– Такмичење је било прилично стресно, пре свега, због техничке организације, јер је одржано онлајн. Верујем да људима из Удружења музичких и балетских педагога Србије није било лако да реализују такмичење. У околностима пандемије свима је било тешко, али уз свесрдну сарадњу ученика, успели смо добро да се организујемо. Захвалио бих и професорки Весни Ружичић са Факултета техничких наука, која нам је много помогла у техничком делу. Наравно, деца су веома радосна због постигнутих резултата, јер је то за њих престижно такмичење, које им даје подстицај за даљи рад. Осим на редовним часовима, радили смо и викендима, као и током јесењег распуста, организовани по групама. Ови изузетни резултати су награда за њихов посвећен рад. То је велики успех ученика, али истовремено и лепо презентовање школе, па чак и нашег града – каже професор Милекић.

Према речима нашег саговорника, за успех нема посебног рецепта, важан је само осмишљен, систематичан и упоран рад у континуитету:  

– Награда, као потврда вредности, је важна и одраслом човеку, а поготову деци. Али, да би ученици добијали награде, морате прво допрети до деце. А то можете само ако сте искрени. Такође, јако је важно и обострано поверење. Ипак, можда, је најважније то што их много волим, а верујем да је та љубав обострана и зато постижемо сјајне резултате.

Одлични резултати ове изузетно музикалне деце су великим делом заслуга и професора Милекића, који је у Музичкој школи “Др Војислав Вучковић” у Чачку запослен од 1993. године. Професор је повремено водио хор ове школе, КУД “Абрашевић“ и Дома културе, као и мали хор чачанских обданишта. Велики допринос успешном раду и афирмацији Музичке школе дао је својим упорним, континуираним и неуморним трагањем за музикалном децом. Још од заснивања радног односа, самоиницијативно је посећивао основне школе и вртиће у граду, и преко разних музичких забавишта допринео је повећаном интересовању талентоване деце за упис у Музичку школу. Иначе, професор Милекић има добру сарадњу са Школом за музичке таленте у Ћуприји. По његовој препоруци, многи ученици из Чачка су завршили ту школу, а већина је и наставила музичко школовање. Поједини су већ постали магистри и специјалисти музичких наука. Много је успешних, Наташа Бекчић, Небојша Бекчић, Неда Алексић, Марко Марић, Душан Тороман…

Професор Ацо Милекић

Наш саговорник је веома поносан на Награду за изузетне педагошке резултате, коју је добио од Удружења музичких и балетских педагога Србије. Поред Децембарске награде Града Чачка, 2020. године, професор је добио и награду од Заједнице музичких и балетских школа Србије за вишегодишњи рад и свестрано деловање у образовању младих талената. Ипак, награда његовог града је нешто посебно и на њу ће сигурно заувек бити поносан. “Али, то је награда која и обавезује”, поновио је професор речи са доделе највишег градског признања. За несебичну љубав, пожртвовање, пријатељство и знање уложено у одрастање уметника, највећа награда су, пре свега, добри и успешни људи.

Професор, који је новим признањем већ доказао да испуњава своје “обавезе”, честитао је божићне празнике ученицима, колегама и свим грађанима Чачка.

Н. Р.  

СПЕЦИЈАЛНЕ НАГРАДЕ

Ученици који су освојили специјалне награде (100 бодова) на 29. Републичком такмичењу из солфеђа и терије музике: Лаура Раковић, Теодора Ушљебрка, Анђелија Илић (ученице другог разреда), Давид Глишић (трећи разред), Хелена Павловић, Петар Прлинчевић, Урош Сретеновић, Андреа Пауновић, Борко Чворовић (ученици петог разреда) и Кристина Станић (шести разред).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.