Ivanjica Region

НАГРАЂЕНИ ДАВАОЦИ КРВИ И ПОБЕДНИЦИ КОНКУРСА

У НЕДЕЉИ ЦРВЕНОГ КРСТА

               

     Недеља Црвеног крста је у Ивањици традиционално обележена низом активности. Одржан је квиз знања о овој организацији за основце, додељена признања за најуспешније учеснике конкурса „Крв живот значи“ и награђени вишеструки добровољни даваоци крви.

Вишеструки даваоци крви (фото: Ј.С.)

     У овогодишњем Квизу знања о Црвеном крсту учествовало је 75 петака из свих ивањичких школа. Најбољи су били ученици петог разреда ОШ „Мајор Илић“ Кушићи чије су екипе заузеле прва два места, док је треће припало приличкој ОШ „Сретен Лазаревић“.

– Добитници републичких награда (фото: Ј.С.)

     Награђени су најуспешнији од 579 овогодишњих учесника на конкурсу “ Kрв живот значи“. На локалном нивоу уручено је 60 признања и награда за ученике као и 30 захвалница просветним радницима. Прво место на републичком нивоу за видео спот освојила је другу годину за редом екипа ОШ „Мићо Матовић“ Kатићи. Чине је: Ивана Оцокољић, Марија Драшковић, Ана Мунитлак, Радован Матовић, Иван Мунитлак, Милош Ћојбашић, Данијела Стефановић и Стефан Мунитлак. Ненад Бојовић, ученик шестог разреда ОШ „Кирило Савић“, освојио је другу награду на републичком нивоу за ликовни рад- плахат.

     Поводом националног Дана добровољних давалаца крви уручена су признања вишеструким даваоцима. Добило их је 111 хуманиста који су 10, 20, 35 или 50 пута учествовали у акцијама.

     Међу осам добитника признања који су дали крв 50 и више пута је и Милан Радивојевић. За себе каже да се породици добровољних давалаца прикључио чисто из хуманих разлога, без неке конкретне потребе. За више од 20 година драгоцену течност је дао укупно 62 пута, отприлике свака три месеца.

     Мирослав Пантовић и Владимир Бојановић истакли су да су ову племениту активност започели још на студијама и спонтано наставили по повратку у Ивањицу. Већ су се 35 пута уписали на списак давалаца. Пантовић каже да га је на то мотивисало поштовање које му је указала докторка примаријус на Институту за трансфузију када је као студент преузео књижицу. Председник СО Ивањица, Владимир Бојановић је позвао све суграђане да постану редовни даваоци јер се никад не зна коме ће крв бити потребна и како би мање стрепели да ће некоме живот бити угрожен.

     Породица добровољних давалаца крви се све више подмлађује. Обично се почне у школи са навршених 18 година и наградом у виду слободних дана. То потврђује и 25-годишња Марија Вранић која каже да потом победи мотив да се некоме спасе живот. Већ је 10 пута дала крв и позива младе да јој се прикључе, а нарочито мушкарце који су, каже, плашљивији.

     Иако су ивањички добровољни даваоци крви са 2,4 % најуспешнији у округу, то још увек није задовољавајуће јер је потребно достићи три одсто.

                                                                                                            Ј.С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.