Društvo Kultura

“НАИЗГЛЕД ПРИЈАТНИ ПОГЛЕДИ ПРОВОЦИРАЈУ СЕЋАЊА И МИТОВЕ”

“ПРЕПОЗНАВАЊЕ 5“ – РЕЗИДЕНЦИЈАЛНИ ПРОГРАМ И ИЗЛОЖБА У УМЕТНИЧКОЈ ГАЛЕРИЈИ “НАДЕЖДА ПЕТРОВИЋ”

У Уметничкој галеријиНадежда Петровић”, прошлог петка, 4. фебруара, отворена је изложба петог издања регионалног уметничког пројектаПрепознавање”, која обједињује селекције шест кустоса и радове 12 уметника различитих уметничких пракси, израза и медија у којима стварају.

Јулка Маринковић, Љубиша Симовић, Биљана Грковић, Теодора Војиновић, Марко Јозовић и Бранко Ћаловић

Циклус изложби “Препознавање” који се приређује у градовима сарадницима на пројекту, започео је прошле године у новембру у Народном музеју у Краљеву, као домаћину резиденцијалног програма, одржаног у Врњачкој Бањи и Краљеву 2020. Према речима Биљане Грковић, аутора и координатора пројекта, “изложба разматра низ питања која су покренута и резиденцијалним програмом, а тичу се најпре уметника и уметничког дела у савременом свету оптерећеног пандемијом, потрошачком културом, и уметности између посвећености и аутономије, и тржишта и естрадизације. У слојевитости радова тематизују се различита егзистенцијална питања, друштвене и социјалне појаве, однос ка природи и технологији, и превазилазе ограничења медија, а наизглед пријатни погледи провоцирају сећања и митове, анализирају феномене садашњости између прошлости, кризе савремености и неизвесне будућности“.

Сарадници на пројекту, као и уметници, препознали су неке “живе” теме, које су актуелне и у савременој уметности.    

На првом месту је природа и будући да је “Препознавање” тек започело кроз резиденцијални програм у Врњачкој Бањи, само место се наметнуло, као нешто што упућује на природу и њену заштиту, на дискурс који је јако актуеалан, не само у светској уметности, него и у светској филозофији и уопште у јавној, медијској сфери. Данас видимо радове који припадају савременој уметности и говоре језиком савремене уметности о савременим темама. Мислим да је јако битно за изложбе, поготову, савремене уметности, да увек буду актуелне, не само у коришћењу модерног, актуелног језика, него и тема које се намећу, као горуће у јавном, духовном, културном, политичком и сваком другом контексту – рекла је Јулка Маринковић, кустос изложбе у Чачку, нагласивши да је у осмишљавању овог пројекта, колегиница Биљана Грковић са сарадницима направила фину вертикалу – град, установа, кустос, уметници.

Пројекат “Препознавање” је посвећен успостављању и промовисању партнерске сарадње галерија/музеја, кустоса, уметника, у заједничком деловању на препознавању локалних уметничких сцена, мобилности уметника, кустоса, размене и видљивости савремене уметничке праксе у региону. Установљен је 2004. године и једини је пројекат кустоске сарадње, који се у Србији одржао до данас.   

– Специфичност је да су ауторске изложбе, или селекторски приступи кустоса, у ствари, окосница овог пројекта. “Препознавање” је отворени процес и он се временом надограђивао, мењао, допуњавао, приступали су му нови сарадници, прошло је много уметника кроз ових пет циклуса и трајање више од 15 година. У сваком простору изложба успоставља вид неке нове релације међу радовима, у потпуно другачијем контексту појачавајући њихова основна значења – нагласила је Биљана Грковић, подсетивши да су велика подршка овом пројекту биле некадашње директорке Ема Радуловић (Народног Музеја у Крушевцу) и Милица Петронијевић (Уметничке галерије “Надежда Петровић”).  

На овој изложби публика може видети радове, од савремених електронских комуникација и медија, инсталација, до класичног сликарства, уљем на платну. 

Не знам ко данас може да се бави уметношћу, осим младих људи, који имају наду, ентузијазам, више енергије, воље, него било ко други. Заиста је тешко у времену у коме живимо разумети тај порив да се чини нешто од чега се нема конкретан интерес и корист, осим да се заплива кроз сферу духовног и да се поставе нека суштинска, онтолошка питања у животу, у односу на свет у коме живимо. То могу само млади, који носе енергију, вољу и веру у то да чине нешто што је суштински битно, што је биће овога света. Током свих пет “Препознавања” увек смо имали младе уметничке екипе, које су доносиле пуно енергије и свежину на уметничкој сцени у датом времену. Овога пута видећете веома разнолику жижу, тежиште које се ставља на предмет уметничког делања и чини ми се да ће због тога ова изложба бити богатија и занимљивија за неку врсту перцепције уметности и света данас – рекао је Љубиша Симовић, кустос Народног музеја у Краљеву.

Уметници из Чачка на свој начин, кроз вајарске и видео радове и инсталације промовишу обавезу човека да брине о природи. Сваки елемент њихових радова упућује на шири контекст заштите планете и погубних утицаја на животну средину.   

Марко и Теодора наступају и индивидуално и као уметнички пар. У фокусу њиховог истраживања је природа и глобални феномен угрожавање природе, који се види у свим њиховим радовима. Они раде на доследан начин, финим језиким, језиком савремене уметности, која је најближа младима који тек стасавају – представила је радове чачанских уметника Јулка Маринковић.

Сви радови Марка Јозовића говоре о човеку, екологији и променама које се тренутно дешавају око нас:   

– Углавном користим метал, као основни елемент изражавања. Представио сам се са неколико радова, а један од њих је “Сунчаница”, састоји се од малих тачака, које се не виде голим оком. Потребно је укључити УВ лампу и сагледати мноштво малих тачкица које представљају цео рад. Оне су у суштини симулација, нека врста заслепљености код човека, његовог односа према природи, али и осталим дешавањима.

Теодора Војиновић се представила инсталацијама и скулптурама:  

– Једна инсталација је светлећа, зове се “Сунце”, а друга је “Киша”. Изложена је и скулптура, под називом “Јануар”, са елементима које плетем од жице. То су гранчице које се прожимају кроз све моје радове.

Пројекат “Препознавање”подржава Министарство културе и информисања Републике Србије, захваљујући чему се реализује и овогодишњи циклус изложби.  Изложба у Чачку ће бити отворена до 4. марта, а потом ће бити постављена у Галерији савремене ликовне уметности у Нишу, док је у установама сарадницима у Бугарској и Црној Гори њено приређивање предвиђено у другој половини 2022. године. 

Нела Радичевић

ПОДСТИЦАЊЕ ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈЕ КУЛТУРЕ

Бранко Ћаловић, директор Уметничке галерије “Надежда Петровић” поздравио је госте и захвалио тиму који је реализовао пројекат, као и уметницима чији су радови представљени на изложби. Пожелевши умрежавање, односно, преплитање мрежа кустоса и уметника и у будућности, Ћаловић је нагласио да “Препознавање” није само партнерски пројекат, већ да је реч о установама које се баве савременом уметничком праксом, а налазе се ван великих државних центара: “Управо оваквим пројектима, конкретним примерима, подстичемо оно што је и фаворизовано као један од приоритета у Нацрту стратегије развоја културе, а то је децентрализција културе”.

УМЕТНИЦИ, КУСТОСИ, УСТАНОВЕ И ГРАДОВИ

Уметници: Јелена Шалинић Терзић, Ненад Димитријевић (Краљево), Милена Максимовић Ковачевић, Милка Жуњанин (Крушевац), Теодора Војиновић, Марко Јозовић (Чачак), Никола Марковић, Миљан Недељковић (Ниш), Тијана Вујовић, Зоран Живковић (Црна Гора), Свилен Стефанов и Богдан Александров (Бугарска).

Кустоси: Биљана Грковић, Милица Тодоровић, Јулка Маринковић, Љубиша Симовић, Љиљана Караxић и Свилен Стефанов.

Установе сарадници на “Препознавању 5”: Уметничка галерија – Народни музеј Крушевац (носилац пројекта); Народни музеј Краљево; Уметничка галерија “Надежда Петровић”, Чачак; Галерија савремене ликовне уметности, Ниш; Центар савремене умјетности Црне Горе, Подгорица (Црна Гора); Национална уметничка академија, Софија / Уметничка галерија, Видин (Бугарска).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.