Najava kulturnih dešavanja za septembar: UZBUDLJIV POČETAK NOVE SEZONE

Mesečni pregled kulturnih dešavanja u Čačku

UZBUDLJIV POČETAK NOVE  SEZONE

Nakon leta i brojnih muzičkih događaja koji su dominirali kulturnom scenom Čačka, početak nove sezone obeležiće Festival Animiranog filma ANIMANIMA, izložba slika i crteža Čačačanina Nebojše Bežanića u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ i drugi zanimljivi sadržaji

Piše: Dušan Darijević

Tek što je utihnulo leto sa uspešnim kulturnim sadržajima u Čačku, pred nama je septembar kao zvanični početak nove kulturne sezone, kad institucije kulture, nakon godišnjih odmora, počinju da rade punim kapacitetom.

animanimaDom kulture, tradicionalno, sezonu započinje Međunarodnim festivalom animiranog filma „ANIMANIMA“. Jedanaesto izdanje festivala animacije počelo je u utorak 5. septembra i traje do subote 9. septembra. Brojni zanimljivi programi: takmičarski program filmova za decu, svakog dana, glavni takmičarski program od 18 i 21:00 čas. Tu su i izuzetno zanimljive projekcije dugometražnih animiranih filmova od 22:30, projekcije rezervisane za predstavljanje savremene animacije Izraela, Grčke, Španije, Kanade, predstavljanje autorskog opusa gostiju festivala, animatorske radionce i izložbe stripova i zanimljiv dzez koncert u subotu, u 22 časa, na zatvaranju festivala.

DSC0748Umetniča galerija „Nadežda Petrović“ svakog drugog septembra predstavlja savremene likovne i vizuelne umetnike iz Srbije i sveta u okviru Memorijala „Nadežda Petrovića“. Ovog septembra je međuperiod između dva Memorijala i odlična prilika da se predstavi izuzetan savremeni autor. U petak, 8. septembra, u 20 časova, biće otvorena izložba crteža i slika umetnika Nebojše Bežanića, rođenog u Čačku 1964. godine, koji radi i živi u Francuskoj od 1989. Nebojša je 1986. diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.Njegova dela se nalaze u privatnim kolekcijama srpskih, francuskih, engleskih kolekcionara, kao i u privatnim kolekcijama: Belgije, Luksemburga, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Španije. Veliki deo njegovog opusa nalazi se u muzejskim zbirkama, kao što su: Galarie Basharat (Barbizon), Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ (Čačak), Fondation Margez (Bordo), Musee de’l eEotisme (Pariz). Izložba je otvorena do 28. septembra.

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“, nakon uspešnog programa „Leto u biblioteci“, u petak 8. Septembra, u 12 časova, predstavlja se novom izložbom povodom Međunarodnog dana pismenosti „Odjek prošlosti: Zapisi Milivoja Filipovića“.

U Galeriji Narodnog muzeja u Čačku još uvek može da se vidi izložba „Čitanje linije“, izbor iz kolekcije grafika Galerije Doma vojske Srbije. Izložba je otvorena 30. avgusta, povodom 65 godina postojanja Narodnog muzeja Čačak.

Nije to sve, kad je u pitanju septembarska kulturna ponuda. Dom kulture se potrudio da obraduje ljubitelje filma, koji će od 26. do 29. septembra u maloj sali imati priliku da vide „Novi Nordjski film“, pažljivo odabran izbor najboljih filmova nordijskih zemalja, nastalih u poslednjih 15 godina. Svakako ne treba propustiti: „Čovek bez prošlosti“, Aki Kaurismakja, (26. septembar) i „Tiho srce“, Bil August (28. septembar). Od flmova u septembru, izdvajamo britanski „Najbolje od njih“, ratna saga o bombardovanju Londona 1940 (od 18. do 20. septembra) i „Zaslepljeni“ sa Demi Mur i Alek Boldvinom u glavnim ulogama (od 18. do 20. septembra, u 20 časova).

Ljubitelji pozorišta će moći da uživaju u predstavi „Teško je reći zbogom“, po tekstu proslavljenog hrvatskog dramskog pisca, romanopisca, pripovedača i pisca za mlade Mira Gavrana, čijih je 130 pozorišnih premijera širom sveta, videlo milion i po gledalaca. Predstavu je režirala Marija Lipkovski, a igraju mladi: Nevena Ristić, Ivan Mihailović i Nina Janković/Dragana Dabović.

21272192_1985377808369897_2415327810942320618_nI to nije sve. Kulturno-obrazovni program Doma kulture u septembru je pripremio dva zanimljiva predavanja. Prvo po redu je „Značaj i uloga kulture u kreiranju identiteta lokalne zajednice“, predavač Jasna Dimitrijević (rođena u Čačku), direktorka Zadužbine Ilije M. Kolarca (12. septembar). Za sve poklonike rok muzike prava poslastica: „Misteriozni putevi rok muzike – dugo putovanje kroz kanjon“, o andergraund sceni progresivnom rokenrolu, govore Slobodan Nikolić, profesor srpskog jezika i Savo Stijepović, pisac, Čačanima, zaljubljenicima u knjigu i umetnost veoma dobro poznati (petak 22. septembar).

Dom kulture će u septembru, u okviru Književnog programa, predstaviti pesnika Dimitrija Jovanovića, a predstoje i XVII Međunarodni mrčajevački pesnički susreti.

 

Nisu zaboravljeni ni ljubitelji tradicionalne muzike, humanitarni koncert „Obnovmo sebe, podignimo Stupove“, povodom obnove manastira Đurđevi stupovi, biće održan u nedelju 17. septembra u velikoj sali Doma kulture.

 

 

Оставите одговор