Dragačevo Region

НАЈАВЉЕНА ИЗГРАДЊА НОВИХ МОСТОВА У ОПШТИНИ ЛУЧАНИ

Постигнут је договор о изградњи нових саобраћајних мостова у Дљину, Крстацу, Тијању, као и пешачког моста у Ђераћу. То је епилог састанка представника „Путева Србије“, пројектаната „Филос инжењеринга“ и „Путинвеста“ из Београда, кинеског извођача радова и Општине Лучани који су детаљно разматрали динамику изградње наведених мостова и приступних путева.

На састанку је истакнуто да је изградња мостова у Дљину и Крстацу неопходна, јер су ови инфраструктурни објекти у изузетно лошем стању. Осим тога, то је битно и због стварања услова за приступ ауто-путу који пролази кроз територију Општине Лучани. До сада је урађено идејно решење, на које су сагласност дали ЈП „Водопривреда“ и остала јавна предузећа, издати су и локацијски услови од стране надлежног министарства, а у току је и израда пројекта за грађевинску дозволу.

Председник Привременог органа Миливоје Доловић наводи да је са помоћником директора ЈП „Путеви Србије“ Милорадом Карићем прецизирао да ће мостови у Дљину и Крстацу бити изграђени на постојећим местима, с тим што ће оба бити висински одигнути за око метар због бољег протока реке Бјелице.

-Ширина мостова ће бити 7,2 метра и пешачких стаза по 1,4 метра са једне и друге стране. Следи и уређење речног корита у дужини од 100 метара изнад и испод моста. Очекивани почетак изградње оба моста је крајем ове године, а динамика изградње зависиће од временских услова погодних за ову врсту радова. Сама изградња једног моста трајаће око шест месеци – навео је председник Привременог органа Доловић.

Доловић наводи да реализација овако значајних, капиталних инвестиција за Општину Лучани, попут наведених мостова, захтева месеце планирања. Пре изградње нових, неопходно је срушити постојеће мостове и преусмерити саобраћај на алтернативни путни правац: Лучани – Потајник – Тијање – Гуча. То опет захтева, изградњу новог саобраћајног моста на Тијањској реци, као и давно обећаног пешачког моста у Ђераћу, такозване Платице, како би мештани и други пешаци могли да пређу преко Бјелице у правцу Лучана.

-Тако ће у наредном периоду фактички бити урађена четири моста, један пешачки и три саобраћајна. Са изградњом деонице ауто-пута и приступних путева, као и ових мостова, квалитативно ће се унапредити саобраћајна инфрастуктура на територији наше општине, што ће битно појачати фреквенцију и људи и роба. Верујем да ће се значајно побољшати пласман пољопривредних производа наших произвођача, посебно малине и купине, као и осталих плодова – истакао је Доловић.
В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.