Društvo Ivanjica Region

НАЈТРАЖЕНИЈИ КЊИГОВОЂЕ И ПРИЗВОДНЕ СТРУКЕ

НАЈТРАЖЕНИЈИ КЊИГОВОЂЕ И ПРИЗВОДНЕ СТРУКЕ

Текст и фото: Ј. С.

На Сајму запошљавања учествовало је 29 послодаваца који су исказали потребу за запошљавањем 71 радника различитих струка и нивоа квалификација. Најтраженији су били радници у производњи и књиговође.

Отварајући Сајам заменик председника општине Ненад Главинић је поручио послодавцима да више брину о условима рада а радницима да се стално усавршавају.

-Отварање Сајма

-Ми смо данас једно мало ивањичко тржиште рада где се сусрећу понуда и тражња. Моја порука послодавцима је да у данашњим условима више пажње обрате на услове рада радника, да доста причају са њима, раде на њиховом усавршавању. Врло је битно да нам се кадровска политика не сведе на пријављивање и одјављивање радника. Морамо планирати кадрове годинама унапред сходно развојним плановима фирми. С друге стране, радницима поручујем да се учење не завршава завршетком школе. Морате се усавршавати и учити сваки дана да би своју употребну вредност као радника повећали и самим тим постигнете да у свом послу будете тражени а не да тражите посао.

Главинић је нагласио и да се планови запошљавања морају усклађивати, договарати са школама како не би само постојали радници који не задовољавају квалификациону структуру.

Директор чачанске Филијале НСЗ, Саша Обрадовић, рекао је да су ове манифестације и те како сврсисходне.

-Прошле године смо имали два Сајма запошљавања на којима је учествовало више од 1.600 особа. Њих 461 је нашло посао. Зато сајмови имају и даље своју сврху јер омогућавају директан контакт послодаваца и незапослених. Тренутно на нивоу Моравичког округа има 7.600 незапослених. У Ивањици је на евиденцији 2661 и овде је стопа незапослености највећа. Структура незапослених је неповољна, 50% незапослених у Ивањици су жене, а 40% су лица без квалификације док су 42% особе старије од 50 година.

Он је истакао да су суфицитарна занимања из друштвених области попут економских техничара, гимназијалаца а дефицитарна сва занатска али и занимања седмог степена из области грађевине, саобраћаја, електротехнике, машинства.

Немања Ајдачић из фирме „Милутиновић“ наглашава да стално имају отворен конкурс за запошљавање али да адекватних кадрова нема или их је тешко наћи.

-Сајам запошљавања

-Будући да се бавимо резањем и обрадом дрвета потребни су нам радници у производњи али и више комерцијалиста. У склопу наше групације је и „Crown forest” за коју нам је потребан грађевински инжењер јер се бави и градњом. Разлог видим у укидању појединих образовних профила, мало има дрвних техничара што за примарну што за финалну обраду дрвета, као и машинских техничара. Такође, радници морају да схвате да константно треба да раде на себи, усавршавају се. Још увек нисмо у систему дуалног образовања али започели смо разговоре за то и сматрамо га врло значајним.

Фирма „Фрутех“, која се бави производњом машина и металних елемената за прехрамбену индустрију, углавном тражи кадрове из области машинства. По речима Јоване Ћурчић то су бравари, заваривачи, оператери на ЦНЦ машинама и слабо је интересовање незапослених. Али су, казала је, добили пријаве и за друге позиције. Сајмови су добра ствар јер се разбија баријера послодавца и незапослених.

Књиговодствена агенција „Mega sip office” је у сталној потрази за књиговођама. Овог пута је предато доста пријава и то људи са искуством тако да су задовољни одзивом, истакла је Биљана Луковић.

Светлана Абазовић је две године незапослена и каже да уз сезонско брање малина мора још неки посао да се нађе. Први пут је на сајму и очекује да ће наћи неки посао у складу са квалификацијама.

На Сајму су исказане и потребе за запошљавањем лица са инвалидитетом.

Свим послодавцима су на располагању програми финансијске подршке НСЗ за ангажовање радника.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.