Društvo

НАЈВЕЋЕ ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА ЗАМЕНУ СТОЛАРИЈЕ

ЗА МЕРЕ ЕНЕРГЕТСКЕ САНАЦИЈЕ КУЋА И СТАНОВА У ЧАЧКУ ОБЕЗБЕЂЕНО 86 МИЛИОНА ДИНАРА

Многи Чачани ће у наредном периоду добити прилику да побољшају квалитет грејања у својим домовима, што би требало да се одрази, не само на њихов кућни буџет, већ добрим делом и на животну средину. Град Чачак је пре седам дана расписао конкурс за суфинансирање мера енергетске санације породичних кућа и станова. Грађани ће, уз одређене услове, моћи да замене спољну столарију, ураде термичку изолацију својих домова, уграде или замене ефикаснија грејна тела… За ове намене Министарство рударства и енергетике обезбедило је око 43 милиона. Исто толико је Град Чачак издвојио из буџета, што је далеко више од свих локалних самоуправа у Србији.

Према проценама, ове субвенције би могло да искористи око 1.000 домаћинстава. Како нам је рекао Владимир Гојгић, начелник Градске управе за локални економски развој, интересовање је било велико и пре објављивања конкурса:

– Кроз наше канцеларије од априла, када је најављена мера, прошло је око 700 грађана. Углавном су се интересовали за замену столарије.

Осим што за ове намене улаже далеко више новца од других градова (Нови Сад 22, Ниш 20 милиона), Чачак се изборио за још једну погодност, коју, истиче Гојгић, није обезбедио ниједан други град.

Владимир Гојгић, начелник Градске управе за локални економски развој

– Све друге локалне самоуправе одредиле су да се замена фасадне столарије мора радити на целој етажи. У Чачку је дозвољен минимум два елемента (прозора и врата), што даје шансу да субвенције добију и они који су пре конкурса већ заменили део столарије у својим кућама. Али, неће моћи да рефундирају новац за то што је раније урађено – каже он и додаје да ће, опет уз одређена ограничења, субвенције моћи да добију и они који још нису легализовали своје стамбене објекте, осим за меру уградње гасних котлова, због процедура „Србијагаса“.

– Субвенције су искључиво за стамбене објекте. Потребно је да власник има решење о порезу на имовину, из кога се види квадратура. Важно је да власник има пребивалиште на тој адреси. Потребни су и рачуни за струју за јун, јул и август, што је доказ да се у објекту живи, да то нису викендице. Минимална потрошња не може бити мања од 30 kWh месечно. Поред тога, потребан је пријемни образац (оригинал и две копије), који се може добити на шалтеру у ГУ или са интернет странице Града Чачка, фотокопије личних карата (без чипа) или очитане личне карте за све чланове домаћинства који живе на адреси породичне куће или стана на који се односи пријава, односно фотокопије здравствених књижица за малолетна лица. Заинтересовани морају донети и предрачун од фирме/извођача радова, кога су изабрали са листе – део је процедура које наводи Гојгић и подсећа да је у претходном конкурсу Град изабрао и потписао уговор са 11 компанија за замену столарије, једном за изолацију и једном за котлове на гас, пелет, топлотне пумпе и соларне колекторе потрошне топле воде.

– У многим градовима за радове термичке изолације није било понуђача, јер су фирме заузете пословима у новоградњи. Код нас је био један понуђач, који изолацију ради само са каменом вуном, много ефикаснијом, али и скупљом од стиропора, тако да је питање колико ће грађани бити заинтересовани за ову меру – напомиње начелник ГУ за ЛЕР.

Може се конкурисати углавном за по једну меру. Постоји неколико изузетака: може се поднети пријава за изолацију зидова и таванице/ испод кровног покривача. Такође, може се конкурисати за набавку/замену котлова на гас или пелет, и за замену или уградњу радијатора и пратећег прибора… Како је у конкурсу назначено, 50 одсто улажу грађани, а 50 одсто су неповратна средства која добијају као субвенцију.

– То су улагања, ако се иде до конкурсом утврђеног лимита. Ако је инвестиција скупља од тога, грађани остатак улажу сами. После изласка комисије и закључења уговора, у зависности од извођача, грађани ће плаћати аванс 50 или 100 одсто својих улагања, а остатак новца фирме добијају од Града по завршетку посла. Ако не буде интересовања, конкурс ћемо продужити – каже начелник Гојгић.

Реализација читавог посла очекује се, углавном, почетком следеће године. И због комисије, која мора свако домаћинство посетити два пута. Добри ефекти мера за кућне буџете видеће се већ наредне грејне сезоне, а за чистију животну средину тек за неколико година.

До краја године биће расписан још један конкурс за уградњу соларних панела. За ову меру обезбеђено је четири милиона динара. Начелник Гојгић каже да ће следеће године бити издвојено још више средстава за све мере енергетске ефикасности.

В. Т.

За субвенције, уместо власника, могу конкурисати најближи сродници (отац, мајка или дете), али само уз писану сагласност власника, оверену код јавног бележника…

Текст конкурса који траје до 28. октобра, са детаљним објашњењима може се преузети са сајта Града Чачка или на писарници. За све додатне информације и објашњења заинтересовани могу позвати број 032 309 021.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.