Kultura Obrazovanje

„НАРОД НИЈЕ НАРОД БЕЗ ЗЕМЉЕ И ЈЕЗИКА СВОГА”

ОШ „ФИЛИП ФИЛИПОВИЋ” ДУХОВНОМ АКАДЕМИЈОМ ОБЕЛЕЖИЛА САВИНДАН

Напојени са источника светосавља, Срби су жезлом Светог Саве поставили Крст на Српску православну цркву, отворили врата школама којима је овај српски светитељ поставио темеље као светионике! Идући за светосавским стопама вере, језика и љубави, благодарећи речима и делима која уздижу Светог Саву, у суботу, 27. јануара Савиндан је свечаном духовном академијом обележила Основна школа „Филип Филиповић”. Свечарски дан и Светосавска академија именовани су у духу очувања сваког грумена српске земље и језика који су Немањићи завештали, отуда носи назив „Народ није народ без земље и језика свога”. Миомирис тамјана, искре свеће, молитвено уздизање химне и стамене речи родољубља принели су у част светитеља ученици, учитељи, наставници и сви запослени на челу са директором школе Славицом Лужанин. Домаћини овогодишњег Савиндана биле су породице Костић и Весковић.

Молитвено уздизање, свечано резање колача

Гости свечарима су били руководилац Школске управе Слађана Парезановић, директор Центра за стручно усавршавање Тања Аћимовић, члан Градског већа др Милош Папић, бројни уважени сарадници школе, некадашњи учитељи и наставници школе, родитељи и ученици. Након резања славског колача уследила је пригодна реч директора. Уз захвалност и жељу да се око вредности истинског добра окупљају у част славног светитеља, директор Лужанин је свечано отворила духовну академију.

Славица Лужанин, директор ОШ „Филип Филиповић”

‒ Данас прослављамо школску славу Светог Саву, њему придајемо сав онај значај који му припада везано за српско просветитељство и за осамостаљење Српске православне цркве. У тешком времену у коме живимо сви имамо само један задатак, а то је да децу нашу спремимо за живот да буду добри људи и да буду здрави! То је једини и најважнији циљ сваког човека, сваког просветног радника, сваке породице, па и самог друштва – посведочила је Славица Лужанин, директор школе.

Мелодија Химне Светом Сави нераскидиво је увезана са речима којима су наратори опоменули на порекло свог народа, постанак српског језика и на чокот лозе Немањића, која је духовним вином залила камен темељац школе и цркве Србинове. О наведеном сведочи директор школе симболичном поруком:

‒ Ове године свечану академију под називом „Народ није народ без земље и језика свога” припремили су ученици и њихови професори. Ја бих само истакла једну мисао Светог Саве коју је написао у „Житију Светог Симеона”, где је рекао: „Праве путеве стварај својим ногама и путеве своје исправљај!”. То важи за нас и да пренесемо на нашу децу –поручила је директор Лужанин.

На потребу да се рад, креативност и ученичка преданост отелотворе у хумани чин, подсетили су чланови секције Техничко стваралаштво. По завршетку академије, ученици су са својим наставницима у холу школе приредили традиционалну Хуманитарну продајну изложбу икона, бројаница и разних декоративних реквизита.

Патриотском песмом „Ово је Србија”, настојањем да се у сваком њеном такту роди зрно српства, да се крене путем који Србина одвраћа од потребе да се кроз ковитлац времена однароди, звонко су одзвањале речи наратора: „Сава је у „Номоканону”, најзначајнијем правном делу, писао да се различитом употребом језика може изградити идентитет једног народа. У овом делу Свети Сава први пут употребљава заменицу „свој”. Заменица „свој” представља важно обележје српског народа, јер ми морамо бити и остати своји. Ако изгубимо своје, губимо себе, а своји можемо бити ако следимо пут светосавља.”

Милица Матовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.