Grad

NARODNA KUHINJA U ČAČKU RENOVIRANA NAKON 30 GODINA

Nakon 30 godina, sredstvima iz budžeta za prošlu godinu, Narodna kuhinja u Čačku je značajno renovirana.

-Zamenjena je kompletna stolarija, urađeni su mokri čvorovi, renovirane terase, a počela je i zamena krovne konstrukcije. Očekujemo da ćemo u 2020. godini nastaviti sa renoviranjem Narodne kuhinje – kaže šefica Rada Gavrilović i napominje da je i oprema na kojoj se pripremaju obroci nova i savremena, zahvaljujući Crvenom Krstu Srbije i Fondu „Veran Matić“.

Narodna kuhinja Crvenog krsta Čačak priperema obroke za 620 korisnika, iako ih je na spisku Centra za socijalni rad 650, zbog redovnosti preuzimanja obroka. Među njima je i 220 dece. Nadležni u narodnoj kuhinji kažu da zahvaljujući sredstvima koje izdvaja lokalna samouprava obroci koji se nude socijalno ugroženim Čačanima su izuzetno kvalitetni i raznovrsni.

Rada Gavrilović, šefica Narodne kuhinje

-Jelovnik je veoma raznovrsan. Svake nedelje su različiti vrste jela, a svako jelo sadrži meso ili mesne prerađevine. Lokalna sammouprava je za rad Narodne kuhinje budžetom za ovu godinu izdvojila 22 miliona dinara, a 11 će biti utrošeno za nabavku namirnica – objašnjava Gavrilović.


Korisnici narodne kuhinje u Čačku, među kojima su penzioneri, porodice koje žive samo od socijalne pomoći, bolesni, nesposobni za rad, kojima je ovo jedina mogućnost za topli obrok tokom dana, čekajući svoj današnji ručak preneli su nam pozitivne utiske o uslugama ove humane ustanove.

Rad narodnih kuhinja spada u red direktnih programa za ublažavanje siromaštva, odnosno jedan je od najhumanijih projekata koji postoji u Srbiji. Nedovoljna primanja, visoke cene i nezaposlenost uslovili su značajan broj korisnika ovog vida pomoći,ali gavrilović napominje da je u ćaćku broj korisnika u proteklim godinama vrlo sličan.

-Broj naših korisnika je u „nekoj ravni“, nije dolazilo ni do pada, ni do porasta. sa jedne starne razlohg je dobra saradnja sa Centrom za socijalni rad, jer je smo obratili posebnu pažnju na spiskove, kako bi na njima bili oni koji je stvarnom zaslužuju i ispunjavaju prava na obrok. Mi Centru šaljemo naše izveštaje, kako bismo taj broj sveli na onaj koji je realan, da naše usluge zaista koriste oni ljudi kojima su obroci neophodni i koji treba da ostanu na spisku – kaže Gavrilović.


Topli obrok najviše korisnika, više od 200 uzima na glavnom punktu „Crveni krst“ u Balkanskoj ulici, a u Čačku postoje još četiri, u mesnim zajednicama Park, Ljubić Kej, Atenica i Mrčajevci.

I. M.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.