Društvo

НЕ МОЖЕМО ДА ТОЛЕРИШЕМО НАСИЉЕ, НИ У СТВАРНОМ, НИ У ВИРТУЕЛНОМ СВЕТУ

У ПРЕХРАМБЕНО-УГОСТИТЕЉСКОЈ ШКОЛИ ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ “СИГУРНА НА  МРЕЖИ”

У Прехрамбеноугоститељској школи, у уторак, 10. маја, одржана је радионица у саставу пројекта  “Сигурна на мрежиКако одговорити на говор мржње, претње и мизогинију на социјалним мрежама”, који реализује Фонд социјалне и демократске иницијативе (ФОСДИ), уз подршку Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, а у оквиру вишегодишњег програмаРодна равноправност за развој Србије”. Циљ програма је промовисање родне равноправности, као основног дела јавне политике. То је веома широк појам и родна равноправност је мултидисциплинарна. Међутим, оно чему сведочимо у последње време, нарочито од периода када су успостављене и постале популарне друштвене мреже, је насиље на друштвеним мрежама.

Предавачи

– Циљ предавања, коме је присуствовало око 70 ученика, био је да се код младих развије свест о насиљу на друштвеним мрежама, повећа ниво знања, да се научи како препознати насиље на социјалним мрежама и како да се превентивно делује. Млади доста времена посвећују друштвеним мрежама, што се врло често злоупотребљава. Насиље на социјалним мрежама је свеприсутно, постоје претње, увреде… Ово није први пут да организујемо предавања из ове области. О томе се говори и на часовима одељенске заједнице, како би деца добила што више информација, стекла што више знања, препознала насиље и одмах га пријавила надлежнима у школи и родитељима, да би се заштитила од негативних последица – рекла је Драгица Симовић, директорка Прехрамбено-угоститељске школе.

Наташа Милојевић, вођа пројекта “Сигурна на мрежи – Како одговорити на говор мржње и мизогинију на социјалним мрежама” и председница Фонда социјалне и демократске иницијативе (ФОСДИ), подсетила је да су овај програм започели крајем децембра, а да су у Прехрамбено-угоститељској школи реализовали седму радионицу.    

– Радили смо са основцима, средњошколцима и студентима и досадашње искуство показује да постоји свест о томе да је насиље на друштвеним мрежама, поготову међу младом популацијом, озбиљан проблем. Имам утисак, да поготову млађи, желе да знају који су начини и технике заштите. Наше консултанткиње, стручњакиње за ову област, за безбедност Светлана Јанковић и за социјалне мреже Јелена Самарxић, као и друге, веома добро комуницирају и дају конкретне, практичне савете. Импресионирали су ме ученици седмог и осмог разреда основних школа изјавом да више воле да се друже у стварном животу, него у виртуелном, што је за нас веома занимљива порука. Лекари који раде у психолошким саветовалиштима кажу да је насиље свеприсутно, да се оно које се генерише у стварном животу, преноси и на друштвене мреже. Али, важно је да је могуће спречити, да увек треба реаговати, а не ћутати. Наш циљ није само да реализујемо један пројекат, него да наставимо са сталном кампањом да треба бити свестан који су облици насиља, угрожавања безбедности свакога од нас, а нарочито девојчица, девојака, младих људи. Такође, наш циљ је да направимо једну мрежу, асоцијацију свих генерација, ученика, професора, родитеља, педагога, да бисмо стално били свесни и предности и мана друштвених мрежа. Предности су велике, али су и опасности, такође, велике – нагласила је Наташа Милојевић.

На сваком нивоу, односно, у свим општинама и градовима постоји Одељење за високо технолошки криминал, где се насиље, покушај насиља или претња могу пријавити.   

– То је први корак када је реч о институцијама. Али, први корак за сваког ученика, студента јесте да разговара са својим другарима, педагозима, родитељима, да пријави сваки облик злоупотребе социјалних мрежа, претње, мизогиније, извргавања руглу, или претње физичким насиљем. Углавном, важно је да се о томе говори, јер ако се ћути опасност је огромна. Ми имамо добар законски оквир, сјајне приручнике које је издало Министарство образовања, а и даље  је непожељно понашање на друштвеним мрежама свеприсутно. То није случај само код нас, то је глобални феномен. Не можемо да толеришемо насиље, ни у стварном, ни у виртуелном свету – порука је Наташе Милојевић.

Светлана Јанковић, потпуковница у пензији, експерткиња за род и безбедност, у овом пројекту задужена за законску регулативу, за причу о личној безбедности и безбедности заједнице, која је увек битна када се ради превентивно, а на последично, такође је упутила важне савете ученицима Прехрамбено-угоститељске школе.  

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.