Društvo

НЕ ПАЛИТЕ ПЛАСТИКУ – РЕЦИКЛИРАЈТЕ! – АЛАРМАНТНО УПОЗОРЕЊЕ „СОВА НА ОПРЕЗУ“

Током недавног Зимског пописа птица водених станишта активисти и волонтери Друштва „Сове на опрезу“ забележили су поново велики број дивљих шљункара и депонија. Како наводи Зоран Рајичић, председник Скупштине Друштва „Сове на опрезу“, посебно „болни“ су призори бројних „спалионица“ пластичног отпада дуж обала реке у коју се Чачани заклињу.

Све то девастира реку, уништава станишта и утиче на бројност птица, а самим тим и на, за све нас потребну, равнотежу у природи. Како истиче Рајичић, посебно је лоше стање у низводном делу Мораве, од Заблаћа, преко Краљева до Трстеника.

– На 20 до 30 километара нисмо забележили ни 30 птица укупно! Око Крушевца има пуно криволова. А од Чачка до Краљева постоји тридесетак ауто-отпада, само до Мрчајеваца око 15… Разумем да су то мали привредници, да је то њихов посао. Али, несхватљиво је да, након растављања кола на делове, пале неупотребљиву пластику, која је веома КАНЦЕРОГЕНА! Сагоревањем пластике ослобађају се диоксин и фуран. Они су изузетно опасни по здравље, јер утичу на генетске мутације, изазивају канцер, стерилитет, имају негативан утицај на ембрион, респираторна и кардиоваскуларна обољења… Ово су научне чињенице које је објавио наш генетичар Миодраг Стојковић. Пепео и чађ који настају спаљиваљем аутомобилских делова враћају се на плодне моравске оранице и површину реке. Преко поврћа и рибе доспевају на пијаце, а даље у наш организам! – упозорава Рајичић и додаје:

Драгиша Петровић „Сове на опрезу“

– Раније су нам ловци и мештани указивали да постоје згаришта. Сада је паљење пластике на обали реке готово свакодневни еколошки акцидент! Током мониторнига птица открили смо многа згаришта. Апелујем на надлежне да оду до тих локација. Не морају одмах да их кажњавају, већ просто да им објасне да је то забрањено и штетно – каже Рајичић.

Он и овог пута наглашава да на локалном плану има позитивних помака, када је реч о заштити животне средине.

– Све дивље депоније су пописане. Многе се редовно и чисте, али после кратког времена неко поново на истом простору направи депонију. На сваком месту, видели смо, постоје табле ЈКП „Комуналац“ са упозорењима, у многим селима постављена су рециклажна острва… Али, многи све то „не виде“, настављају са старим навикама – примећује Рајичић.

Он најављује још један важан пројекат „Сова на опрезу“, постављање ручних преса за пет амбалажу. У плану је да пресе поклоне свим школама у Чачку. Како Рајичић објашњава, деца ће кроз игру најбоље да схвате значај примарне селекције и рециклаже отпада.

В. Т.

Фото: „Сове на опрезу“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.