Društvo

Ne zaboravljaju stare

Zaposleni i volonteri Crvenog krsta i Udruženje penzionera proslavili su 1. oktobar, Međunarodni dan starih. Okupili su pre dva dana najstarije sugrađane u prostorijama mesne zajednice „3. decembar“ i organizovali im još jedno nezaboravno druženje, uz pesmu i igru. Pomogli su im i članovi Kulturno-umetničkog društva „Srpski jelek“. Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti koje Crveni krst tokom godine organizuje za starije Čačane u gradu i na selu.

– Važno je da se dobro organizujemo. Imamo često mogućnost da putujemo, da posećujemo zabave, družimo se, uz muziku, nije nam dosadno – zadovoljna je Milanka Ivanović.

– Mnogo mi znači da što više budem sa svojom generacijom, da izađemo iz kuće, da se psihički odmorimo – kaže Ljubica Milinković.

– Penzionerima nedostaju druženja. Ovakva okupljanja su vrlo dragocena. Male su penzije, ne možemo da priuštimo sebi što-šta, ali srećni smo da su nam deca dobro i da se češće viđamo sa svojim prijateljima – oduševljene su Pavlina Kostić i Mladena Gojković.

Naše sagovornice su verovatno danas retke penzionerke koje mogu da se pohvale da im deca pomažu. Zbog sveukupne situacije, veliki broj penzionera izdržava svoje naslednike koji nemaju posao, ili ako ga imaju, ne zarađuju dovoljno za da podmire sve životne potrebe. Ali, kada se sastanu sa svojom generacijom, podele probleme, dobiju i novu snagu da lakše prebrode sve što ih muči, skupi lekovi, visoki troškovi života, neizvesna budućnost mladih…

 

Оставите одговор