Zdravstvo

НЕМА ОДУСТАЈАЊА ОД ГИНЕКОЛОШКИХ ПРЕГЛЕДА

Уколико је откривен на време рак грлића материце је у потпуности излечива. Зато су најважнији редовни прегледи и вакцинација младих од девет до 19 година. И дечака и девојчица, порука је чачанских лекара, поводом Европске недеље превенције рака грлића материце, коју обележавамо од 23. до 29. јануара.

Применом организованог скрининга и вакцинацијом рак грлића материце је практично искорењен у Европској унији и развијеним земљама. Тако би требало да буде и код нас.

Педијатар др Дубравка Ружић, др Душица Исаиловић и др Данијела Парезановић

 – Грлић материце је орган доступан прегледу и, ако је болест откривена на време, излечива је 100 посто – потврдила је и др Душица Исаиловић, специјалиста гинекологије и акушерства. Она је подсетила да рак грлића материце изазива инфекција хуманог папилома вируса. Болест може настати због ризичног сексуалног понашања, промискуитета, а једнан од узорочника је и дувански дим. Најважнији део заштите су примарна, секундарна и терцијална.

– Примарна је вакцинација, а секундарна редовни гинеколошки прегледи. Папаниколау тест и колпоскопија су две методе које у 95 одсто случајева откривају промене на грлићу. Преглед је безболан и траје свега десетак минута. Уколико има промена, настављамо лечење. На редовне гинеколошке прегледе би требало да се јављају девојке од 21 године и обавезно, после првог сексуалног односа. Како болест напада све узрасте и млађе и старије жене – нема одустајања од гинеколошких прегледа, без обзира на то колико имате година – упозорава др Исаиловић.

Велика варка је и изостанак симптома. Када се јаве, болест је, углавном, у поодмаклој фази. Оно што би требало да буде нека врста упозорења су крварења, између месечног циклуса или после сексуалног односа, као и неубичајена појава секрета.

Први вид заштите – вакцину против хуманог папилома вируса најбоље је примити од девете до 19. године. За тај узраст је и бесплатна. Пожељно је да је приме и дечаци и девојчице.

– Од девете до 15. године деца примају две дозе, а до 19. три. За сада нема бустер вакцине, односно ревакцинације. Често нас родитељи питају зашто је тако? Имунолошки одговор млађих је бољи и зато је наша препорука да се родитељи распитају код изабраних педијатара. Вакцина је залог за будућност њихове деце… – препорука је др Дубравке Ружић, специјалисте педијатрије.

Крајем јуна прошле године у Чачак је стигла вакцина и тада је одзив био одличан. Вакцинисано је око 500 деце, поједини сада примају и другу дозу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.