Društvo Zabava

НЕПРОЛАЗНА ВРЕДНОСТ ГИТАРЕ КОЈА СЕ НАДАЛЕКО ЧУЛА!

ЛЕГЕНДАРНА ГРУПА „СМАК” ОДРЖАЛА У ЧАЧКУ КОНЦЕРТ ЗА НЕЗАБОРАВ

Како у сусрету квалитетне музике и уха публике има нечег што се именује као незаборав, тако и у слуху оног који ствара ту музику има нарочите жеље да је дарује истој публици још усрдније јер је њихов суграђанин. Претходно потврђују живот и рад Радомира Михајловића Точка, Чачанина и чувеног гитаристе рок групе „Смак”. Прилика да Чачак досегне своје тренутке подсећања на минула времена, на тонове гитаре човека који је одрастао у истом граду, огромна је част. Наведено је показатељ да се град на Морави поноси рокенролом који је Точак вишедеценијски веома успешно неговао на пијадесталу који је „Смак” поставио.


Прилику да буде домаћин својеврсног празника рокенрол музике, Чачак је имао у петак, 9. септембра када је одржан концерт славне југословенске групе „Смак”. Организатор ове вечери била је Туристичка организација Чачка, а покровитељ Град Чачак. Податак Туристичке организације да је концерт бројао око 20.000 људи говори о томе да је град достојан титуле Престонице културе у 2023. години! Непуна три сата старих и новијих препознатљивих музичких нумера ове групе учинило је да се након сваке песме чује дуг громогласан аплауз уз овације Точку као чачанском виртуозу на гитари!
Непосредно пред концерт директор Туристичке организације Чачка Војин Јаковљевић изразио је своје импресије захвалан што Град Чачак подржава и реализује сепктакуларне, дугоочекиване догађаје у оквиру „Културног лета” у нашем граду: – Трг у Чачку је заиста препун, долазе људи са свих страна и сви жељно ишчекујемо наступ групе „Смак” који у Чачку није био преко тридесет година. Симболика, на данашњи датум пре тридесет година су имали последњи концерт и на велику радост свих Чачана Радомир Михајловић Точак и његова група „Смак” су се данас вратили у Чачак! Приказаће своја остварења са преко два сата и педесет минута квалитетног програма. Кад кажемо да су дошли људи из целог региона, не мислимо само на нас, већ и на Босну, Хрватску јер сви знамо да је ова рок група била једна од најбољих, ако не и најбоља у бившој Југославији, ако не и једна од најбољих у Европи – истакао је захвално Војин Јаковљевић, директор Туристичке организације Чачка.
Заинтересованост за овај догађај датира много пре самог дана концерта јер се, како Војин Јаковљевић наводи, тражио смештај за велики број људи.

Фото: Милица Матовић

-Капацитети су заиста заузети, а оно што морамо да поменемо јесте да су неки дошли и на дужи боравак јер предстоји и концертни спектакл Бојана Суђића и његовог оркестра „Виртуози”, такође, наступ је на Градском тргу – навео је директор Јаковљевић.
Звучна подршка су били наступи чачанске „Крвне групе” и крагујевачког бенда „Епилог”, а неколико дана раније отворена је у Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис” изложба „Смак 50”. Вишеминутни ватромет који је претходио почетку концерта, тачно у 21.00 час, овековечио је тренутак за који се те вечери наводило да је, можда, последњи наступ славне рок групе.

Милица Матовић


Сепктакл је отворио наш суграђанин Радомир Михајловић Точак достојанствено и са жељом да своме граду укаже на непрекидну нит која спаја генерације. Управо та нит је осврт на трагично настрадалу четворицу младића из Чачка у мају месецу: -Овај концерт посвећујемо момцима који су настрадали у околини Чачка Огњену, Ивану, Николи и Луки, који би сада били овде са нама. Овом приликом поздрављам све оне који су дошли вечерас – објавио је публици.

Фото: Милица Матовић


Вече је отворено инструменталом „Биска 2”, а онда и испуњено песмама у којима су се млади Јован Пантић, вокал али и певач Дејан Најдановић Најда са многобројном публиком подсетили рок песама генерација које их наизуст памте и певају! Смењивали су се „Професоре”, „Шумадијски блуз, „Горе-доле”. Сценом је све време на гитарама које је вешто мењао суверено владао и публику подстицао на аплауз управо Радомир Михајловић Точак. „Плава песма” је донела иновацију у изведби, препуштена је да је отпева једно од троје пратећих вокала, Ани Поповић. Након Анине изведбе уследиле су песме „На Балкану” и „Корњачина кожа” – отпевани у дуету Јована и Најде, потом „Иди”, „Небо је само друм без дна”, „Црна дама”, „Невидљиве теразије”. Јованов повратак уз „Ел Думо” изазвао је експлозију одушевљења публике које је трајало до поноћи уз смену хитова једне од најчувенијих рок група Југославије!


Остаће да се памти 9. септембар као празник рокенрола у Чачку, као дан који је незапамћен број људи окупио, а, најпре као доказ да је родни град Радомира Михајловића Точка ценио непролазну вредност сваког одсвираног тона са гитаре која се надалеко чула!

Милица Матовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.