Društvo

(НЕ)ЗАБОРАВЉЕН…

СПОМЕН-КОМПЛЕКС У КУЛИНОВЦИМА

Спомен-комплекс у Кулиновцима, посвећен чувеном српском лекару др Драгиши Мишовићу, није запуштен… Истина, на постољу поред Спомен-дома недостаје још увек биста славног доктора, украдена одавно, више од 15 година је од тада. И чесма, много касније постављена, мало је оштећена и сада је без воде.

Све друго је, наизглед, уређено. Складно здање Спомен-дома, трава већим делом покошена, недавно отворена теретана, мобилијар за малишане, љуљашка, клацкалица, мало спортско игралиште, понеко стабло старог бора… Ваздух у ове пролећно-летње дане чист, готово прозрачан. Зато је и неописиво леп поглед на већи део Чачка са овог места подно Јелице планине!

Али, све делује веома пусто. Недеља је, на игралишту затичемо само три малишана. Сестре близнакиње и њихов млађи брат нам кажу да су у Кулиновцима некада живели, а сада долазе код баке. Често. Воле да дођу и на Спомен-комплекс, али уз жаљење кажу да нема друге деце са којима би се играли.

Помало изненађујуће да је овај простор остао тако скрајнут, па и у туристичкој понуди нашег града. И због великог лекара и човека, какав је био др Драгиша, рођен у кући недалеко од Спомен-дома, у којој је меморијална соба са фотографијама и новинским текстовима о њему.

Некако се наметнуло и питање, зашто бар школе не организују долазак деце… Могао би се ту одржавати понеки час историје, биологије, географије… Простор је леп и за нека друга догађања, песничка, музичка, сликарска…

Све са тог простора позива на живот. Овако како је сада, у човеку оставља утисак неке хладне празнине и туге.

О доктору великом хуманисти, по коме је и Чачак ушао у историју и по коме се зове једна основна школа, једна од највећих улица у граду, државна апотека, Клиничко-болнички центар у Београду… неком другом приликом.

В. Т.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.