Projekti Prva prestonica kulture - baštinik novih vrednosti

НОВЕ СТРАНИЦЕ КУЛТУРНЕ ИСТОРИЈЕ ГРАДА

Чачак је званично постао прва Национална престоница културе са првим даном пролећа, 21. марта, како је уназад две године и најављивано. Једносатном мултимедијалном спектаклу са сензационалним ватрометом, претходила је Свечана академија уприличена у Културном центру Чачка, на којој су се обратили потпредседница Владе РС и министарка културе Маја Гојковић, градоначелник Чачка Милун Тодоровић у присуству више званичника Владе Републике Србије, локалне самоуправе, дипломатског кора, свештенства, а међу гостима је био и Мирко Ђурић, градоначелник партнерског града Требиња. Свечаност је химном „Боже правде“ започео Црквени хор „Вазнесењски“, који се током протоколарне свечаности огласио и песмом „Востани Сербие“.

Престижну титулу наш град ће носити до краја 2023, а оправдаће је са више од 400 догађаја у које ће бити укључено 4.730 учесника, од којих је 560 из иностранства, 120 партнера, међу којима је 50 интернационалних организација. За град Чачак ова титула је изазов и одговорност, залог за визију одрживог развоја.

Црквени хор „Вазнесењски“

Прва Национална престоница културе, као вековни расадник знаменитих и значајних личности које су кроз историју формирале идентитетски профил града, представљена је програмским слоганом „Чачанска родна“. Програм је конципиран крозчетири тематске целине, које своје упориште налазе у историји, култури и менталитету града Чачка: „На слободи“, „На раскршћу“, „На Морави“ и „На калдрми“.

Речима да је „Престоница културе“ један од најзначајних пројеката који је покренуло Министарство културе са циљем децентрализације и подршке локалним самоуправама да се ојачају кључни фактори културног развоја, подигне квалитет културног живота и савременог уметничког стваралаштва, убрза културни и туристички развој и подстакне стратегија развоја на локалном нивоу – најављено је обраћање потпредседнице Владе и министарке културе Маје Гојковић. Чачак је град коме је указано поверење Министарства културе РС да први понесе титулу националне престонице културе и посматра је као дугорочну развојну шансу града, планира нову градску културну политику, да културу позиционира као централну тачку развоја града и да се позиционира као незаобилазна културна и туристичка тачка у земљи и региону.

– Ово је догађај којим свакако исписујемо новестранице историје овог града, Моравичког округа и читаве српске културе. Од вечерас и током читаве 2023. године, Чачак ће бити центар културе и уметности наше земље. Поред савремених форми стваралаштва, бројни програми и садржаји представиће сво богатство и разноврсност традиције овог краја и све оно што локалну средину и околину чини привлачном и упечатљивом. Пре нешто више од две године у својству министра културе и уз подршку председника Репулике Србије, Владе РС, покренула сам пројекат по узору на Европску престоницу културе имајући у виду све вредности и добробити које се освајањем ове престижне титуле добијају. Реализацијом програма престонице културе изабрани град ставља културу у средиште свог развоја – рекла је министарка Гојковић и навела четири програмске целине кроз које ће бити реализован програм.

Маја Гојковић, министрка културе

– Чачак ће представити своју богату историју, знамените личности, нематеријално и материјално културно наслеђе и неке мање познате градске приче. Вредности које се овде вековима негују, љубав према завичају, отаџбини и слободи, биће приказане у више од 400 уметничких програма под слоганом „Чачанска родна“. Пројектом „Престоница културе“ обухваћена је изградња нових установа културе: Музеја кошарке, културних инкубатора, развоја археолошких локалитета и реконструкција урбаних целина, као што је будући плато Надежде Петровић, богатство програма, нова места намењена кутурним садржајима и лепоте предела које окружују град на Морави, гарантују да ће Чачак бити место окупљања љубитеља културе из земље и иностранства – навела је министарка Гојковић и подсетила да је велика уметница Надежда Петровић често говорила да су „уметност и традиција најбоље нити за повезивање народа“ и да ове њене речи потврђују једну од истакнутијих особина нашег народа, а то је да „умемо да чувамо и негујемо традицију и истовремено усвајамо оно што је вредно и корисно из света и тако богатимо своју културу стварајући ново наслеђе за будуће генерације“.

Зато је пројекат „Престоница културе“ један од најбољих модела представљања разноврсности и богатства наше културе, и зато је један од приоритета Министарства културе, децентрализација културног живота, чији је важан део пројекат избора националне „Престонице културе“, истакла је министарка културе Маја Гојковић изразивши задовољство што присуствује церемонији отварања прве националне „Престонице културе“ у Чачку.

Милун Тодоровић, градоначелник Чачка

Градоначелник Града Чачка, Милун Тодоровић који је подсетио на сегменте пројекта „Чачанска родна“, који описују суштину менталитета и духа овог града уназад вековима. 

– „Слобода“, „На Морави“, „На раскршћу“, „На калдрми“ дефинишу Чачак вековима уназад, али оно што је од почетка наша визија јесте да потврдимо оно што је деценијама иза нас – и „Дисово пролеће“ и Меморијал Надежде Петровић, али и друге манифестације које су утемељене у култури Србије и региона – и „Круг“, „Аниманима“, часопис „Градац“, Дани урбане културе, „Карусел“ и све оно што су претходници радили, а радили су пуно, уз огромну подршку председнице Владе и председника Републике Србије, схватајући да, када Европа има престоницу културе да то може и наша држава. Као пионири у овом подухвату учинили смо да поред нематеријалних добара остану и Музеј Српске православне цркве у оквиру нашег Храма Светог Вазнесења Господњег, уз сталну етнолошку поставку у Хаџића кући и, наравно, сублимација треба да буде за Дан града, 18. децембра, када ћемо на Свечаној седници предати бакљу културе нашем комшијском граду Ужицу, и оставити трајну вредност кроз Музеј кошарке, који ће бити јединствен у овом делу Европе, а можда и у читавој Европи. Чачак је увек имао са чим и са ким да се похвали и подичи, а бићеи много изненађења током године.

Зорица Лешовић Станојевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.