Društvo

NOVI ULTRAZVUČNI APARAT ZA ODELJENJE GINEKOLOGIJE OD SRPSKO-AMERIČKOG MEDICINSKOG UDRUŽENJA IZ VAŠINGTONA

Čačanska bolnica, odnosno Odeljenje ginekologije dobilo je danas novi ultrazvučni aparat kao donaciju Srpsko-američko medicinskog udruženja iz Vašingtona. Najmoderniji ultrazvuk vredan je oko 34 hiljade dolara i omogućiće sada nesmetani rad na Odeljenju ginekologije.


Prema rečima načelnika ove Službe dr Aleksandra Uroševića, nakon godinu i po dana iščekivbvanja na moderan ultrazvučni aparat za Odeljenje gionekologije, danas su ga napokon dobili.


-Imamo stacionarni ultrazvučni aparat, koji nalazi na službi Neonatologije, koji je bio donacija Ministarstva prošle godine i stariji portabilni ultrazvučni aparat. Do sada mi smo ambulantni rad odrađivali na starom ultrazvučnom aparatu, klinički teže pacijentkinje su prevožene na Porodilište, što nije bilo sasavim opravdano, ni epidemiološki, ali u neku ruku i zbog „maltretiranja“ tih pacijentkinja. Sada ćemo praktično sve naše odeljenske paijente sa Ginekologije i sve spoljne koji se upućuju kod nas tretirati na tom novom ultrazvučnom aparatu, kojije poslednja reč tehnologije – objašnjava dr Urošević.


Kako objašnjava Zoran Mladenović, član Srpsko – američkog medicinskog udruženja iz Vašingtona ove godine su realizovali pet projekata, a ovim u Čačku „zaokružiju“ 2019. godinu.


-Jako nam je bitno da pomognemo pedijatriju i ginekologiju. Gledamo gde ima potreba, gde ljudi ulažu svoj napor, gde ima uslova mi pomognemo – objašnjava Mladenović. Zajedno sa njim, ovo Udruženje je osnovao i doktor Ivan Aksentijević, čija je supruga Čačanka. Ivona Pantelić Aksentijević je završila je Medicinski fakultet u beogradu, a ubrzo posle osdrađenog stađa u čačačnskoj bolnici sa suprugom je otišla u Ameriku. Tako da ova donacija, na neki način, ima i sentimentalne razloge.

Ivona Pantelić Aksentijević


Suprug i ja smo proveli staž u ovoj bolnici, ovde su nam se rodile i dve ćerke, koje sada žive u Americi, iz nekih sentimentalnih razloga je ova donacija odrađena za čansku bolnicu. Mi se uvek raspitujemo gde ima potrebe za takvim instrumentima i što je u okviru naših mogućnosti, jer to je realtivno mala organizacija, koja ne raspolaže sa velikim novcem. Inicijativa nije krenula iz Čačka, već sa naše strane – objašnjava doktorka Ivona.


-Zahvaljujući ovoj donaciji dobili smo jedan savremeni aparat sa dijagnostičkim mogućnostima, koji prevazilazi prethodne aparate i to će svakako mnogo doprineti na zbrinjavanju i dijagnostici pacijentkinja koje se ovde leče – rekao je dr Rade Milošević, direktor čačanske Bolnice.

Načelnik ginekologije se nada da je ovo samo početak ulaganja u ovo Odeljenje čačanske bolnice.

dr Aleksandar Urošević, načelnik Ginekologije

-Nadam se da će ovo biti početak sređivanja Ginekološkog dela našeg odeljenja, u smislu uređenja i nabavke opreme za operacioni blok, koji je višedecenijski star, ali je ovaj aparat zaista temelj našeg rada – rekao je dr Urošević. On je najavio i da je u planu realizacija još nekih procedura, koje bi se sada mogle obavljati zahvaljujući novom aparatu, kao što su one u vezi sa ispitivanjem steriliteta i prohodnosti jajovoda.


Srpsko-američko medicinsko udruženje osovano je pre sedam godina u Vašingtonu. Njegovi članovi su uglavnom Srbi, ali ima Amerikanaca koji pomažu u donacijama i sve se obavlja na volonterskom nivou. Realizovali su više od 30 projekata širom Srbije i oko 360.000 dolara uložili u opremu i obnavljanje infrastrukture.

I. M.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.