Kulturni vodič

O knjizi priča Jelene Ćuslović “Snovi za budne”: MOĆ REČI

KULTURNO  – OBRAZOVNI  PROGRAM DOMA KULTURE

MOĆ REČI

U okviru Kulturno – obrazovnog programa, u sredu, 29. novembra, u Klubu Doma kulture, organizovana je diskusija na temu “Književnost – od fejsbuka do knjige” i razgovor o knjizi priča Jelene Ćuslović “Snovi za budne”, koje su prvo objavljene na fejsbuku, a tek kasnije sabrane i izdate u štampanom izdanju. Učesnici diskusije su bili Verica Kovačević,  urednica Kulturno – obrazovnog programa, Goran Stojičić, pisac, Jelena Ćuslović, pisac i prevodilac, a gosti Danijela Mikić, prosvetni savetnik i Dušan Darijević, novinar.

Književnost i društvene mreže su jedan sasvim novi fenomen koji donosi jedno novo iskustvo i za autore koji se opredele za ovakav način komunikacje sa svojim čitaocima i, naravno, književnoj publici i ostalim korisnicima društvenih mreža. Novi, interaktivni odnos sa čitaocima i bolja mogućnost promocije književnog stvaralaštva su samo neki od motiva za autore koji su se opredelili za ovakav način komunikacije sa svojim čitaocima, moglo se čuti na zanimljivoj diskusiji kojoj je prisustvovalo više od 150 posetilaca u Klubu Doma kulture. I Goran i Jelena dele slično iskustvo, s tim što je Goran godinu dana ranije krenuo sa objavljivanjem svojih priča na fejsbuku. Njegove priče, kasnije sabrane i objavljene u knjizi “Besani”, doživele su veliki uspeh i dva rasprodata izdanja. Jelena je upoznala Gorana preko fejsbuka i njegovih priča, a vrlo brzo je postignut dogovor i ona je postala i prevodilac “Besanih” na engleski jezik.

Sasvim nesvakidašnji autori u srpskoj književnosti, lako su prepoznali ono što ih spaja i povezuje i neke zajedničke književne teme koje dele, poput priča o ljubavi, onoj nesvakidašnjoj, drugačijoj, ostvarenoj ili uskraćenoj, ljubavi čistoj, sanjanoj, doživljenoj i onoj samo željenoj. Kod oba autora interesovanje fejsbuk pratilaca je bilo veliko od samog početka. To nije uobičajena književna publika, ali svakako jesu ljudi sa ukusom, strpljenjem i razumevanjem za potpuno nov način prenošenja onog najdubljeg i najvišeg stvaralačkog iskustva. Verica Kovačević je tokom večeri pročitala više fejsbuk komentara na Jelenine priče, a autorka je govorila o svom iskustvu i o tome šta joj znače komentari čitalaca, da pri tom nije doživela ni jednu neprijatnost, kao i da je bila iznenađena koliko su oni ozbiljno shvatili i prihvatili njeno pisanje i radost koju su osećali svakog četvrtka uveče, kad su priče premijerno objavljivane. Jelena je strpljivo  odgovarala na svaki komentar, a stvoreno je i jedno virtuelno društvo četvtrkaša – Jeleninih poštovalaca sa fejsbuka, koji su svakog četvrtka ili petkom ujutro željno iščitavali svaku novu priču. Iz takvog odnosa nastala su mnoga prijateljsta, za Jelenu tako važna, kao i ono sa Goranom, koje je na sličan način zaživelo.

Kada je u pitanju Jelenina poetika, svi sagovornici su istakli posebnost i autentičnost stila. Danijela Mikić je primetila da je autorka “svojeglava” i sva svoja, Goran da je posebnost u redu reči u njenoj rečenici, a Darijević da su  “Snovi za budne” primer ostvarenih mogućnosti  novih prostora slobode u jeziku i stilu, punom mašte, simbola, metafora, novih i izmišljenih reči.

Jelena Ćuslović veruje u snagu i moć reči i ako je verovati onoj staroj, narodnoj “Po jutru se dan poznaje”, sa sigurnošću možemo reći da ova prva knjiga priča nagoveštava jednu dugu i ozbiljnu književnu karijeru – naglasila je Danijela Mikić Kovačević na kraju nadahnutog govora o prvoj knjizi priča ”Snovi za budne” Jelene Ćuslović.

Po rečima izdavača Dejana Boškovića, AMMONITE, Beograd, interesovanje za knjigu je veliko i do sada je već “planulo” pola prvog izdanja.

Na kraju sa zadovoljstvom možemo istaći da se u Čačku ne pamti veća poseta jednoj književnoj diskusiji i promociji knjige i da je publika sa pažnjom čitavih devedeset minuta pratila razgovor o jednom novom književnom i društvenom fenomenu, a da je književnost moguća i na društvenim mrežama upravo je dokazano iskustvom Jelene Ćuslović i Gorana Stojičića.

D. D.

Foto: Ivana Vasojević

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.