Društvo

OBELEŽEN DAN BORBE PROTIV RAKA GRLIĆA MATERICE, GINEKOLOŠKI PREGLED NAJBOLJA PREVENCIJA

U Zavodu za javno zdravlje Čačak danas je obeležen Međunarodni dan borbe protiv raka grlića materice. Nažalost, Srbija je među vodećim zemljama u Evropi po broju obolelih i umrlih od tog karcinoma. Lekari su na konferenciji podsetili da je ova bolest stopostotno izlečiva ukoliko se otkrije na vreme, a glavni vid prtevencije je ginekološki pregled.

dr Aksentije Tošić i dr Danijela Isailović

Srbija je među vodećim zemljama u Evropi po broju obolelih i umrlih od tog karcinoma grlića materica. Godišnje oboli oko 1.500, a umre oko 600 žena. U Moravičkom okrugu u poslednjih nekoliko godina godišnje oboli više od 40 žena, a umre njih 20. Bolest u prvom stadijumu ne daje nikakve simptome, ali ako se otkrije na vreme stopostotno je izlečiva, podsećaju lekari. Glavni vid prevencije je ginekološki pregled.

-Jedini način da se otkrije ginekološkim pregledom i kolposkopskim pregledom. Grlić je dostupan pregledu i zato nijedna žena u 21. veku ne bi smela da umre od ove bolesti, jer za dva, tri minuta pregleda mi dobijamo dijagnostiku grlića – objašnjava dr Danijela Isailović, ginekolog Doma zdravlja Čačak.

Prve promene, početni stadijumi karcinoma grlića materice se uspešno leče manjim hirurškim intervencijama. Ukoliko bolest uđe u takozvanu ozbiljniju fazu, žene mogu imati određene simptome.

-Simptomi su krvarenje između menstrualnih ciklusa, bolovi u donjem delu stomaka i tada je obavezno da se pacijentkinja javi lekaru – kaže dr Isailović.

Jedan od načina prevencije je i imunizacija, koja je i u našem zdravstvenom sistemu prepoznata kao efikasna zaštita od HPV virusa, i vakcina je uvrštena u Pravilnik o imunizaciji stanovništva, kao preporučena od aprila ove godine. Međutim, stručnjaci podsećaju da imunizacija nikako ne znači da se zaobiđe osnovni vid prevencije, ginekološki pregled.

-Ta vakcinacija dovodi do dramatičnog smanjenja broja obolelih, ali nažalost ne dovodi do toga da ako je osoba vakcinisana mi joj možemo garantovati da je vakcinacijom rešila rizik, odnosno potencijalnu mogućnost da oboli od ove bolesti – kaže dr Aksentije Tošić, epidemilog ZZJZ Čačak.

Stručanjaci podsećaju da faktori rizika za obolevanje od raka grlića materice mogu biti genetske predispozicije, izvesne genitalne infekcije, promiskuitet, oslabljen imuni sistem, kao i loše navike u ishrani.

I. M.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.