G.Milanovac Region

Обележено 170 година од оснивања вароши Деспотовице, данашњег Горњег Милановца

Обележено 170 година од оснивања вароши Деспотовице, данашњег Горњег Милановца


Поводом обележавања 170 година од оснивања вароши Деспотовице, данашњег Горњег Милановца, на Тргу кнеза Михаила венце су положили Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац, Јадранка Достанић, заменица председника општине Горњи Милановац и Лазар Николић, председник Скупштине општине Горњи Милановац.


Након тога је, Александар Марушић, директор Музеја рудничко-таковског краја, у присуству директора јавних установа и предузећа, свештенства Цркве „Свете Тројице“, представника медија и запослених у Музеју рудничко-таковског краја, говорио о измештању из Бруснице, настанку, имену и развијању града под Рудником.


-Данас је веома значајан дан за наш град, за нашу варош Деспотовицу, односно дан рођења Горњег Милановца. Визијом и мудрошћу тадашњег владара Србије, кнеза Александра Карађорђевића, 17. јануара 1853. године изабрано је Дивље Поље на десној обали реке Деспотовице за место будуће вароши. Већ августа исте године, стигао је урбанистички план града, аустријских архитеката, по коме су се улице секу под правим углом, а након тога почела је и изградња водовода. У јесен те године, је започета изградња једне од најлепших и најстаријих зграда уз Гимназију, зграда Окружног начелства или Старог суда. Градњом цркве Свете Тројице, град је добио своје обрисе и контуре, а отворене су трговачке и занатлијске радње и механе. Али, оно што је красило варош и представљало његову највећа вредност јесу њени становници, мирни људи окренути себи и својим пословима и напретку, а тако је и данас – рекао је Марушић.


Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац, захваливши се музеју што чува архивску грађу и кроз бројне изложбе ближе дочарава историју града, званично је отворио сталну поставку „Рудничко-таковски крај кроз векове“ и том приликом рекао:
-Желео бих да честитам рођендан свим Милановчанима, ово је засигурно важан датум у Горњем Милановцу, јер је његово утемељење почело пре тачно 170 година. Такође бих честитао свим запосленима у Музеју што нам приближавају одређено временско раздобље из милановачке историје. Генерацијски гледано, у граду су одувек живели вредни људи који су се трудили да побољшају живот у својој средини, надам се да смо достојни својих предака и потомака који ће нас помињати по добру у будућности. Као један од најмлађих председника општине у историји од оснивања Горњег Милановца трудим се да, са својим тимом вредно радим, да бисмо имали чиме да се подичимо сутра и останемо упамћени међу неким будућим генерацијама.

Извор и фото: КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.