Društvo Grad

OBJAVLJEN JAVNI POZIV ZA DODELU PODSTICAJNIH SREDSTAVA PRIVREDNICMA

PODNOŠENJE PRIJAVA DO 16. NOVEMBRA

Javni poziv za dodelu ovogodišnjih podsticajnih sredstava u okviru realizacije Programa loalnog ekonomskog razvoja Grada Čačka za period 2020 – 2022, objavljen je 20. oktobra u lokalnom listu “Čačanske novine” i na gradskom sajtu. Sredstva podrške su namenjena podsticanju konkurentnosti i realizuju se u skladu sa  pravilima za dodelu državne pomoći male vrednosti.


Vladimir Gojgić, načelnik Gradske uprave za lokalni ekonomski razvoj

Podsticajna sredstva u okviru mere podsticanje konkurentnosti se dodeljuju za: proizvodne inovacije koje imaju mogućnost direktne primene i definisane koristi u lancu vrednosti proizvoda, razvoj kooperativa, klastera i drugih oblika udruživanja u cilju zajedničkog nastupa na trećim tržištima ili kod dominantnog kupca, dobijanje medjunarodnih sertifikata radi stvaranja mogućnosti za izlazak domaćih kompanija na inostrano tržište, obezbedjivanje sredstava za proširenje ili izgradnju novih proizvodnih kapaciteta i pomoć mikro preduzećima i startapovima, registrovanim na teritoriji Grada Čačka, u cilju jačanja konkurentnosti njihovih proizvoda i stvaranja bolje pozicije na tržištu.

Pravo na učešće u postupku dodele sredstava imaju investitori – domaći i strani, mala i srednja preduzeća, preduzetnici, mikro preduzeća i startapovi, registrovani na teritoriji Grada Čačka, koji imaju projekte kojima se podstiče konkurentnost u sektorima za koje se obezbedjuju sredstva, u skladu sa Programom lokalnog ekonomskog razvoja za 2020. godinu i Programom LER-a za period 2020 – 2022.

Kako ističe Vladimir Gojgić, načelnik Gradske uprave za lokalni ekonomski razvoj, za razliku od javnih poziva iz prethodnih godina, ovoga puta mogu konkurisati samo privrednici koji imaju registrovano sedište na teritoriji Grada Čačka.

– Novina u ovoj godini je pomoć mikro preduzećima i startapovima, koja je prevashodno uvedena zbog većeg broja registrovanih mikro i početničkih preduzeća u našem gradu. Naučno tehnološki park u Čačku je sredinom ove godine dobio nov prostor u industrijskoj zoni na lokaciji bivšeg “Cera”, a imamo i Startap centar, koji odlično radi, tako da su se stekli uslovi za otvaranje novih mikro preduzeća i startapova. Podsticaji pokrivaju do 50 odsto opravdanih troškova, a maksimalni iznos odobrenih sredstava je 300.000 dinara U okviru ove podmere, subvencije se mogu dodeliti za uredjenje poslovanja u skladu sa medjunarodnim standardima – implementaciju standarda, sertifikaciju, resertifikaciju i obeležavanje proizvoda “C” znakom, testiranje novih proizvoda i poboljšanje postojećih i razvoj novih proizvoda. Ostale četiri podmere su bile sastavni deo javnog poziva i prošle godine – navodi Gojgić.

Grad Čačak je za ove mere podrške opredelio 10.000.000 dinara, baš kao i prošle godine.

– Biznis plan koji dostavljaju učesnici u javnom pozivu treba da sadrži sve elemente koji upućuju na jasnu povezanost sa namenom podsticaja. Privredni subjekti koji su registrovani kraće od tri godine mogu da učestvuju na javnom pozivu, ali uz ostalu dokumentaciju treba da podnesu i pismo o namerama poslovne banke da će im biti izdata bankarska garancija na traženi iznos podsticaja od Grada Čačka. Bez izuzetka, za sve odobrene subvencije važi pravilo da prilikom podnošenja zahteva za isplatu novca treba da prilože i bankarsku garanciju na iznos odobrenih sredstava – ističe Gojgić, napominjući da Grad opredeljeni novac za ove namene uplaćuje avansno do kraja 2020, dok period realizacije projekata može da traje do tri godine od dana potpisivanja ugovora.

Prvi ovakav javni poziv je objavljen 2016. godine. Prema rečima Gojgića, interesovanje za ove mere podrške raste iz godine u godinu, tako da se predvidjena sredstva i utroše. Prošle godine je ovaj vid subvencija koristilo 11 preduzeća.

Na sajtu Grada se može preuzeti obrazac prijave za javni poziv. Javni poziv traje do 16. novembra, a prijave se predaju na zajedničkoj pisarnici gradskih uprava.

V. S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.