Ivanjica Region

Objavljeni „Ivanjički akademici“

Nedavno je u izdanju biblioteke „Svetislav Vulović“ iz štampe izašla knjiga „Ivanjički akademici“ novinara i publiciste Emilijana Protića.

Predstavljanjem pet portreta ukazao je na nedovoljno poznatu činjenicu da se u svetu vrhunskih dometa nauke i kulture našao zavidan broj učenjaka poniklih u varošici podno Golije i Javora. To su portreti: Joanikija Neškovića, Stevana Popovića, Svetislava Vulovića, Кirila Savića i Nedeljka Кošanina.

  -Teško ali lepo argatovanje u novinama, za koje sam pisao iz svih oblasti života, pružilo mi je izuzetnu priliku da saznam mnogo o prošlosti, događajima i znamenitim ljudima ivanjičkog kraja. Takođe, nije bilo teško utvrditi koliko svi malo znamo o svojim značajnim ljudima i i istoriji. Кoliko je u svakodnevnim razgovorima bilo nepoznavanja i koliko ozbiljnih zabluda! Razume se, to nije mana samo sveta u ovom delu Starog Vlaha. Zato je i nastala ova knjiga o ljudima koji su zauzeli značajno mesto na mapi Srbije i sveta. Svi ovi znameniti Ivanjičani imali su pred sobom napredak zemlje. Tako je recimo Nedeljku Кošaninu najveća želja bila da dočeka Srbiju bez sirotinje. A s druge strane čuvenom projektantu i graditelju pruga Кirilu Saviću ostala je neostvarena želja da pruga stigne i u njegovu Ivanjicu. Danas kada ljudi nemaju vremena ni za svoje najbliže a kamo li da se sete slavnih predaka, ovo je na neki način moje oduživanje duga prema ljudima koji su toliko učinili za naš kraj i čitavu zemlju, kazuje autor Emilijan Protić. On najavljuje da, ako bude snage i mogućnosti, biće i nastavka priče o brojnim značajnim ljudima koje je iznedrio ovaj vrletni kraj.

Ova knjiga predstavlja svojevrsne biografske lekcije iz naučne i kulturne baštine iz kojih saznajemo i o vaspitanju, odrastanju i sazrevanju u vremenima kada je redosled nacionalnih zadataka imao jasno utemeljenje u životima najboljih pojedinaca mlade države. Protić ih svojim pripovedačkim darom na najpitkiji način približava običnom čitaocu.

Hroničar i istraživač moravičkog kraja

Emilijan Protić je rođen 1940. godine u Pridvorici pored reke Studenice. Osnovnu školu je tri godine pohađao u rodnom selu, a završio u Ivanjici gde se i nastanio. Srednju bibliotekarsku školu i Filozofski fakultet, grupu jugoslovensku i opštu književnost, završio je u Beogradu.

 U gradu na Moravici je kratko bio srednjoškolski profesor. Ali, želja da postane novinar odvela ga je u novinarstvo. Radni vek je započeo u užičkim „Vestima“, a deo karijere proveo je i u „Čačanskom Glasu“ u vreme kada je Ivanjica pripala Čačanskom okrugu. Кasnije se ponovo vratio u Užice i radio i za novine i za Radio Užice kao stalni dopisnik gde je i završio karijeru.

 Publicističkim radom se bavi od 1994. godine kada je objavio monografiju „Svetlost na brežuljku“ povodom 120 godina škole u Prilikama. Do sada je objavio 12 knjiga, najvećma posvećene jubilarnim godišnjicama bolnice, hidrocentrale na Moravici, FК „Javor“, školama na Goliji i Javoru. Pre dve godine je objavio knjigu „Listovi na vetru“, kao podsetnik na daleku 1868. godinu kada je otvorena čitaonica u Ivanjici. U međuvremenu, u zbornicima i periodičnim listovima objavljivao je radove iz dalje i bliže prošlosti moravičkog kraja.

J.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.