G.Milanovac Region

Пола века постојања Центра за социјални рад Горњи Милановац


Свечаном академојом јуче је обележен јубилеј Центра за социјални рад Горњи Милановац, 50 година постојања и рада. Овај јубилеј својим присуством су увеличали државни сектретар у Министарству за рад запошљавање, борачка и социјална питања Крсто Јањушевић, представници републичких органа и организација, председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић, као и представници општинских органа.

Директор Центра Драган Вучићевић поздрављајући присутне госте, направио је краћи осврт на рад Центра, уједно најављујући и планове за наредни период.


-У свом раду Центар је наилазио на несебичну подршку општине и надлежних републичких органа и институција, како у обезбеђивању простора и опреме за обављање делатности, тако и у решавању потреба и збрињавању корисника. Не могу, а да не истакнем пример одговорног понашања општине на челу са председником Ковачевићем у сфери обезбеђења средстава за једнократне помоћи лицима у стању социјалне потребе а које се реализују преко центра. За 2023. годину износ тих средстава предвиђен буџетом је једанаест милиона динара и константан раст из године у годину за око 600 корисника овог права. У последње две године успели смо да решимо све захтеве лица која се тренутно нађу у стању социјалне потребе И не постоји ни једно лице коме та помоћ није бар једном додељена а има и оних који су захтев подносили и остварили то право четири пута годишње. Тежња свих који се баве социјалном политиком јесте да се створе одговарајући предуслови за квалитетније обављање послова социјалне заштите и пружање одговарајућих услуга. У ту сврху уз помоћ председника општине створили смо предуслове за изградњу пословне зграде центра, обезбеђена је локација, пројектна и остала документација добијене потребне дозволе и сагласности, једино нам недостају финансијска средства. То би био једини начин да решимо проблем недостатка институционално-смештајних капацитета за тренутно збрињавање корисника.
Вучићевић је најавио да се реализацију овог пројекта очекује до 2024.године, а током наредне године у плану је увођење нове услуге а то је Саветовалиште за брак и породицу као и за малолетне починиоце кривичних дела, наглашавајући да је највећа награда за наш рад јесте Сребрна медаља “Таковски устанак” која је Центру додељена 23. априла ове године поводом Дана општине Горњи Милановац.
Председник општине Горњи Милановац, Дејан Ковачевић, поздрављајући присутне између осталог је рекао:
-Горњи Милановац и Милановчани су одувек бринули једни о другима, то показује и податак да данас обележавамо 50. година постојања и рада овакве једне установе. Оно што ми заједно радимо са Центром за социјални рад и са свима вама јесте да омогућимо и онима који нису способни за рад, достојан живот у 21. веку. Веома значајно је то што је и директор Центра поменуо а то је да после 50 година постојања Центар за социјални рад добије адекватну зграду. Као што знате, ми смо ту тему већ започели, у једном моменту смо определили и одређена средства, али нисмо реализовали, што ћемо учинити у предстојећем периоду, према плану који постоји и који је одобрен.


Честитајући јубилеј, председник Ковачевић пожелео је запосленима да и даље обављају квалитетно своје услуге, а општина ће их увек подржавати на тим ни мало лаким и захтевним задацима.
Државни секретар у министарству за рад запошљавање, борачка и социјална питања Крсто Јањушевић излагање је започео честитавши запосленима у Центру велики јубилеј:
-Знам колико вам је тежак посао и кроз гранање свих ових услуга и свих оних које кроз неке пројекте детектујете да је неопходно покренути, знам колико је потребно енергије а јако је важно да се на неки начин ставите у кожу сваког ко покуца на врата ваше установе, да његовом проблем приђете на најбољи могући начин, и тако правите најбоље могуће резултате и трајете. Министарство за рад, запошљавање , борачка и социјална питања заједно са локалном самоуправом и вредним људима наставиће да даје подршку сваком добром пројекту, а круна сваког доброг пројекта јесте када тај пројекат пређе у стални облик подршке корисницима на локалу.
У наставку свечаности најзаслужнијим установама, институцијама и појединцима додељене су захвалнице у знак признања за допринос који су дали у развоју делатности Центра за социјални рад.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.