Милан Бојовић
Aktuelno Društvo Grad Selo

ПРИОРИТЕТ – ЗАПОШЉАВАЊЕ МЛАДИХ И ТЕХНОЛОШКЕ ИНОВАЦИЈЕ

ЈАВНО ПРЕДУЗЕЋЕ “ГРАДАЦ” – СУМИРАЊЕ РЕЗУЛТАТА ПРЕД КРАЈ ГОДИНЕ

ПРИОРИТЕТ – ЗАПОШЉАВАЊЕ МЛАДИХ И ТЕХНОЛОШКЕ ИНОВАЦИЈЕ

У сусрет Новој години, менаxмент ЈП “Градац” се осврнуо на остварене резултате и поставио нове циљеве за 2023. Предузеће је остварило све планиране активности за ову годину, иако је кадровски ослабљено за три радника, која су оставила дубок траг у раду и отишла у заслужену пензију. Током ове године, “Градац” је аплицирао за програм за стручно оспособљавање младих “Моја прва плата” и одобрена је реализација пројекта за ангажовање једног мастер грађевинског инжењера и једног дипломираног инжењера саобраћаја. Запошљавање младих, уз технолошке иновације, у наредном периоду биће приоритет овог предузећа, рекао је за наш лист Милан Бојовић, в. д. директора ЈП “Градац”.

ОДЛИЧНА САРАДЊА СА ЛОКАЛНИМ И РЕПУБЛИЧКИМ ПРЕДУЗЕЋИМА 

Уз остварење бројних инфраструктурних активности и поверених послова надзора над комуналним делатностима, као и уз реализоване урбанистичке планове, организација 31. Међународног салона урбанизма у Чачку, свакако је обележила пословање ЈП “Градац” у 2022. години. На овом Салону, стручни жири је оценио рекордна 152 рада у 11 категорија. Посетиоци и бројни стручњаци из ове области организацију Салона су оценили као најбољу до сада.  

– Када је реч о изградњи путева и улица на територији нашег града, у првом плану је наставак изградње Булевара војводе Путника, у дужини од 330 метара, укупне вредности око 102 милиона динара. Очекујемо да ови радови, уз изградњу пратеће инфраструктуре, буду ускоро завршени и да већ почетком наредне године спојимо Булевар са Улицом др Драгиша Мишовић. Настављени су припремни земљани радови за изградњу саобраћајнице од Овчар Бање према видиковцу на Каблару. Ово је један од најзначајнијих пројеката у области инфраструктуре из агенде Радне групе Владе Републике Србије, што је потврда посвећености премијерке Ане Брнабић да све планиране пројекте реализујемо у целости и да Овчарско-кабларској клисури дамо ново, заслужено и обећано рухо. За оба ова пројекта, као и за многе друге ранијих година, имали смо огромну подршку ЈП “Путеви Србије”, на чему смо неизмерно захвални. Тренд асфалтирања путева на сеоском подручју, у просечној дужини од око 100 километара на годишњем нивоу, задржан је и ове године, тако да су бројна села дочекала нови асфалт. И у наредном периоду посветићемо посебну пажњу асфалтирању путева – каже Милан Бојовић.

Директор наглашава да су се кроз редован програм пословања, трудили да квалитет њихових услуга, у сарадњи са јавно комуналним предузећима “Комуналац”, “Градско зеленило”, “Паркинг сервис” и “Моравац” подигну на виши ниво, у чему су, оцењује, и успели:   

– Одличну сарадњу смо имали и са ЈКП “Водовод” и ЈКП “Чачак”, као и са републичким јавним предузећима (“Србијагас”, ЕПС и “Телеком”), која се баве изградњом инфраструктуре у регулацији путева и улица. Током ове године, решили смо бројне проблеме у функционисању атмосферске канализације, у циљу смањења ризика од поплава на градском подручју и увели режим сталног праћења најкритичнијих локација. Од половине године, започели смо и обележавање хоризонталне саобраћајне сигнализације и постављање вертикалне, у сарадњи са ЈКП “Паркинг сервис”, што је дало одличне резултате у динамици и квалитету ових радова.

Ове године, “Градац” је посебну пажњу посветио технолошким иновацијама и унапређењу ГИС платформи (географског информационог система). Евидентирани су сви путеви на територији града, сва сијалична места система јавног осветљења и започета је евиденција система атмосферске канализације и њеног одржавања. Уз финансијску подршку Града, обезбеђена је савремена камера, коју ће предузеће у наредном периоду користити за снимање путева и улица на територији града, у циљу континуираног праћења стања путева и њиховог бољег и систематичнијег одржавања, како са аспекта квалитета, тако и са аспекта безбедности и стања сигнализације и јавног осветљења. “Градац” је регистровао и профиле на друштвеним мрежама Фејсбук и Инстаграм, како би активности овог предузећа биле свакодневно видљиве грађанима, али и да би суграђани могли једноставније и брже да укажу на своје потребе и проблеме које уоче, а у току је и израда новог и модернијег интернет сајта, наводи наш саговорник.

РЕАЛИЗАЦИЈА ИНФРАСТРУКТУРНИХ ПРОЈЕКАТА “ЧАЧАК , ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ СРБИЈЕ”

– Као члан Радног тима за реализацију пројекта “Чачак – престоница културе Србије 2023” и руководилац инфраструктурних пројеката, поносан сам на своје сараднике из тима и изузетно задовољан сарадњом са менаxером пројекта и помоћником градоначелника Мирославом Петковићем и директором Уметничке галерије “Надежда Петровић” Бранком Ћаловићем, као руководиоцем Радног тима. У релативно кратком временском периоду започели смо реализацију неколико пројеката и створили све предуслове за интензивне радове на инфраструктурним пројектима почетком 2023. године. У току је реконструкција Хаџића куће, у Господар Јовановој улици, као и радови на партерном уређењу простора између Уметничке галерије “Надежда Петровић” и Соколане. Завршена је израда пројектно техничке документације за реконструкцију Улице жупана Страцимира и њеног претварања у пешачку зону, као и документације за реконструкцију Улице цара Душана. Такође, завршена је и израда пројектне документације за реконструкцију Соколане, будућег Музеја кошарке и у току је усвајање Урбанистичког пројекта, као предуслова за издавање грађевинске дозволе до краја ове године. Почетак радова на овом објекту очекује нас у првом кварталу 2023. године. За све ове пројекте су обезбеђена финансијска средства буxетом Града Чачка, уз огромну подршку Министарства културе – подсетио је Милан Бојовић.

Према речима директора, предузеће успешно завршава ову годину, спремно за све изазове у наредној, с обзиром на реализацију бројних пројеката у центру града.

– То ће свакако имати велики утицај на регулацију саобраћаја у ужој градској зони, тако да је Град ребалансом буџета, крајем ове године, определио 4,5 милиона динара за израду целовитог Програма техничке регулације саобраћаја у Чачку, што ће значајно допринети смањењу гужви и бољој организацији саобраћаја – рекао је Бојовић, пожелевши грађанима срећне предстојеће божићне и новогодишње празнике.

Н. Р.

Фото: ЈП “Градац”

ЗА САНАЦИЈУ МОСТА КОЈИ СПАЈА МРШИНЦЕ И МРЧАЈЕВЦЕ – 500 МИЛИОНА ДИНАРА

– Влада Републике Србије усвојила је закључак којим су из републичког буxета обезбеђена средства Граду Чачку, у износу од 500 милиона динара, за хитну санацију моста преко реке Западне Мораве, који спаја села Мршинци и Мрчајевци. Реч је о једином мосту од Чачка до Краљева, а тренутно је преко њега привремено обустављен саобраћај. Велико хвала градоначелнику Милуну Тодоровићу и министру грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горану Весићу, који је имао разумевања за хитно решавање проблема и лепе вести нам саопштио приликом посете за Дан Града Чачка – нагласио је Милан Бојовић.  

СПРЕМНИ ЗА СНЕЖНЕ ПАДАВИНЕ

– Спремно чекамо снежне падавине, са опремљенијим јавно комуналним предузећима, уз обезбеђену со за посипање коловоза и одличну сарадњу са месним заједницама. Иначе, ову годину смо започели ефикасном зимском службом, реализованом у сарадњи са предузећима “Моравац”, “Комуналац”, “Градско зеленило” и месним заједницама на сеоском подручју. Заједно смо показали да и у околностима обилних снежних падавина, Град Чачак може бити позитиван пример многим локалним самоуправама – рекао је Бојовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.