Grad

OBNOVLJENO ZDANJE UDRUŽENJA GLUVIH I NAGLUVIH, POSLE POLA VEKA U NOVOM RUHU

Radovi na spoljašnjem i unutrašnjem uređenju zgrade Međuopštinskog udruženja gluvih i nagluvih u Čačku trajali su skoro dve godine, a finansirali su ih Grad Čačak, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i humanitarci iz „The British-Serbian Benevolent Trust“. Osim zamene krova i prozora, uređen je i unutrašnji prostor, postavljena je spoljna izoracije, čime će značajno biti poboljšana energetska efikasnost. Objekat je izgrađen 1970. godine i ovo je prva velika rekonstrukcija.

Obnovljeno zdanje posetio je gradonačelnik Milun Todorović sa svojim saradnicima. On je rekao da je lokalna samouprava u obnovu objekta uložila milion i po dinara, prevashodno za rekonstrukciju krova, kao i izolaciju i najavio da će se do kraja ove godine uraditi i podstanica za grejanje.

Todorović je pohvalio rukovodstvo Udruženja, koje je veoma aktivno, ne samo u radu sa članovima, već i organizovanju brojnih događaja u proteklom periodu.

Sada je ovaj prostor baš onakav kakav dolikuje Udruženju. Raduje što aktivnošću, pre svega predsednice i sekretara, vidimo inkluziju na delu. U ovom objektu postoji i plesni studio „Star dance“, igraonica za najmlađe, što je veoma važno za osobe sa invaliditetom – rekao je gradonačelnik.

Zorica Petković, predsednica Međuopštinskog udruženja gluvih i nagluvih istakla je da će u obnovljenom zdanju članovi imati mnogo bolje uslove.

– U proteklom periodu urađeno je mnogo toga, od krova do prizemlja.  Dom je davno napravljen i sve je bilo propalo. Sada imamo jedan lep objekat, potpuno prilagođen nama, za okupljanja i sportske aktivnosti, pikado, šah, a naši članovi dolaze i u plesni studio… – izjavila je Petković.

Ljiljana Bubanja, sekretar Udruženja, naglasila je da u Moravičkom okrugu, koje pokriva ova organizacija, ima oko 400 članova.

– Krov je dugo vremena prokišnjavao i pravio nam velike probleme. Zbog tankih zidova uvek je bilo hladno. Sada smo to sve rešili, izolacija je urađena, kao i kompletna adaptacija unutrašnjeg prostora. Veoma smo ponosni i srećni, jer je naš prostor dobio novo ruho. U protekle dve godine u infrastrukturu je uloženo blizu četiri miliona dinara, što je za jedno udruženje veliki iznos – rekla je Bubanja i zahvalila Gradu Čačku, britansko-srpskoj humanitarnoj organizaciji i Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja na uloženim sredstvima.

Ona je najavila da će u narednom periodu biti urađeni i limarski radovi oko prozora, kao i unutrašnja izolacija tavanice i međuspratova.

Međuopštinsko udruženje gluvih i nagluvih u Čačku ima oko 70 aktivnih članova, među kojima je i dosta mladih. U Dom uglavnom dolaze stariji, a Zorica Petković se nada da će u obnovljeno zdanje sada mnogo više dolaziti i mlađi članovi.

V. T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.