Društvo

ОБУКА И РАДИОНИЦЕ ЗА 200 НЕЗАПОСЛЕНИХ ЖЕНА – ПРОЈЕКАТ „ЛАРИСА“

ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ „ПОНОВО СНАЖНА И ЈАКА“

Захваљујући пројекту „Поново снажна и важна“ Удружења „Ларис“ из Чачка, око 200 Чачанки и Крагујевчанки из теже запошљивих група стећи ће нове вештине и практична знања. Прошлог петка, 1. октобра, представљен је пројекат у Скупштини града. Како би се успоставио дијалог и сарадња са локалним актерима у области запошљавања, одржан је и састанак на тему „Унапређење положаја жена на тржишту рада и у области запошљавања у граду Чачку“.

Овим је и званично почео пројекат, који „Ларис“ реализује у сарадњи са удружењима „Евгенија“ из чачанске Јежевице и „Путоказ“ из Крагујевца.  Читав програм спроводи се у циљу економског оснаживања жена. Говорећи о томе колико овакви програми значе, Љиљана Петровић из „Лариса“, руководилац пројекта, указала је на статистику. Наиме, од укупног броја оних који се осмеле да крену у предузетничке воде, само трећина су жене. Петровић сматра да ће пројекат „Лариса“ „избалансирати“ и родну равноправност у овој области.

Љиљана Петровић, Удружење „Ларис“

– Циљ ће бити остварен кроз неколико активности, као што су едукативне радионице, индивидуално саветовање, додела подстицајних средстава… После обука, учеснице ће имати право да аплицирају за бесповратна средства, која неће бити новчана, већ у виду опреме и материјала за почетак посла – рекла  је Петровић.

За учеснице у програму није одређена старосна граница, довољно је да су незапослене. Ипак, приликом одабира за радионице и касније за доделу подстицаја, предност ће имати оне из „осетљивих“ категорија – самохране мајке, старије од 45 година, жене са инвалидитетом и оне које су дуго на тржишту рада…

Један од задатака пројекта јесте информисање жена о свим мерама, које преко Националне службе за запошљавање и Привредне коморе, спроводе држава и локална самоуправа, због чега је и важна сарадња са локалним актерима.

Горана Танасковић, ОЈ Чачак РПК Моравичког и Рашког округа

Горана Танасковић, руководилац организационе јединице Чачак (Регионална привредна комора Моравичког и Рашког округа), задужена за едукацију, рекла је да ће путем овог пројекта  „рањиве групе“, односно жене старије од 45 година, сазнати које им институције могу помоћи, коме се могу обратити за савет, стручну информацију, помоћ… Неке од тема на радионицама ће се односити на комуникацију, представљање приликом тражења посла, тимски рад, препознавање ризика…

– Веома важно је да их учимо иновативности и креативности, да би оне у себи пронашле област у којој се могу исказати на тржишту рада. Предвиђено је да науче израду бизнис плана, како би могле да представе своје квалитете и идеје, али и да спознају своје слабости на којима треба порадити. Са бизнис планом моћи ће да учествују за одређене грантове и да покрену свој посао – рекла је Танасковић.

Мирјана Ђоковић, помоћница градоначелника Чачка и председница Локалног савета за запошљавање, указала је на значај сарадње Града Чачка са невладиним организацијама, у циљу запошљавања теже запошљивих категорија.

Мирјана Ђоковић, помоћница градоначелника Чачка

– На Тржишту рада тренутно је 5.219 незапослених, од чега су 58 одсто жене. Охрабрује податак да је 10 одсто мање незапослених жена, у односу на претходну годину… Град ће дати свесрдну подршку да се успешно реализује овај пројекат – обећала је Ђоковић.

Овај пројекат „Лариса“ је подржала Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији (UN Women), у оквиру програма „Кључни кораци ка родној равноправности, фаза II“, а који финансира Европска унија. Пројекат у Србији реализује Координационо тело за родну равноправност, у сарадњи са Министарством за европске интеграције.

В. Т.

ВЕЋИНА КОРИСНИКА СУБВЕНЦИЈА ОСТАЈЕ У ПОСЛУ

Помоћница градоначелника Мирјана Ђоковић рекла је да је Град Чачак од 2006, у област активне политике запошљавања, уложио 422 милиона динара. Ове године, уз 3,9 милиона динара државних средстава, Град је издвојио 18,9 милиона динара. Ђоковић је нагласила да је око 75 одсто оних који су користили подстицаје остало запослено.

ПОВЕЗИВАЊЕ ЖЕНА ИЗ ГРАДА И СЕЛА

Наташа Вујашевић, удружење „Евгенија“ Јежевица

– Овакви пројекти много значе женама на селу, јер знања које стекну могу им помоћи да самостално покрену мали или велики бизнис на свом газдинству. Захваљујући оном што науче, могу учествовати и на другим конкурсима за доделу средстава и тако проширити пољопривредну производњу. Све оно што иначе раде, могу лакше и квалитетније да понуде тржишту – рекла је Наташа Вујашевић, председница УО Удружења „Евгенија“ из Јежевице. Она сматра да повезивање жена из сеоских и урбаних средина може донети добре резултате, не само кроз заједничке послове, већ и кроз дружење, разговоре…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.