Grad Kultura Obrazovanje

Од „тужића” до „смајлића”

У склопу летњих активности за млађе корисницике Градске библиотеке, у понедељак, 12. јуна одржана је психолошка радионица „Емоција на дар”. Том приликом је Александра Капетановић, педагог и едукатор из области рада са високосензитивном децом, упознала четрнаест млађих основаца са основама емоционалне интелигенције, нарочито важношћу препознавања и изражавања осећања.

Опште је познато да се многа деца тешко носе са одређеним емоцијама, па је циљ радионице био да им се пошаље порука да је свако осећање у реду, да ниједну емоцију не би требало потискивати, већ наћи адекватне начине њиховог проживљавања. Овакви изазови нарочито прате веома осетљиву децу, која интензивније изражавају и негативна, али и позитивна осећања.

Учесницима радионице су на приступачан и њиховом узрасту прилагођен начин пружени предлози лако применљивих метода да се умире када се осете преплављено негативним емоцијама попут анксиозности или нервозе. Велика пажња је посвећена техникама превазилажења страха од неуспеха и јачања свести да су грешке само нове прилике за даље учење, али и да је важно имати слободу да се затражи помоћ од других.

Деца су током радионице учила, али се и забавила користећи едукативни материјал и усвојила вештине које могу применити у свакој прилици. У резултате радионичарског рада  може се убројати већа самоувереност када је у питању препознавање сопствених, али и туђих осећања.

Извор: Градска библиотека

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.