Aktuelno Grad

ODBORNICI GRADSKOG PARLAMENTA USVOJILI BUDŽET ZA NAREDNU GODINU

Odbornici gradskog parlamenta su oko 16 časova usvojili odluku o budžetu za narednu godinu. Prihodi u gradskoj kasi u 2021. će prema usvojenoj odluci iznositi oko 4.8 milijardi dinara, što je za 33 miliona više nego u ovoj godini.

Kako je naveo Zoran Todosijević, načelnik GU za finansije, budžet za narednu godinu je dobro izbalansiran, razvojni, ali i socijalno utemeljen. Punjenje budžeta je planirano u skladu sa praćenjem prihoda u ovoj godini, ali i zakonskim izmenama koje je u medjuvremenu donela Republička skupština. Budžet je koncipiran sa nadom da će pandemija utihnuti i da će privreda početi da se oporavlja. Najviše novca, 1,7 milijardi dinara u gradsku kasu sliće se po osnovu poreza na zarade, od poreza na samostalne delatnost Grad će prihodovati 260, od poreza na imovinu fizičkih lica 400, a pravnih lica 250 miliona dinara. Od doprinosa za uredjenje zemljišta, u budžet će se sliti 110 miliona dinara.

Todosijević je nabrojao i neke od kapitalnih projekata, od kojih će pojedini biti realizovani u saradnji sa resornim ministarstvima Vlade Srbije (izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i treća faza rekultivacije deponije „Prelići“. Kao najvažniju investiciju u narednoj godini, za koju će Grad Čačak dobiti podršku države, Todisijević je naveo izgradnju nove bolnice u Čačku, u okviru koje će biti rekonstruisani i pojedini objekati u bolničkom krugu.

Za gradnju vrtića u Zablaću, u koji će biti smešteno 120 mališana, biće izdvojeno 140 miliona dinara, od kojih 70 obezbedjuje Grad Čačak, a ostatak Fondacija „Novak Đoković“. Todosijević je najavio i početak gradnja fiskulturne sale Ekonomske škole, koja će se koristiti i za kontaktne sportove. Grad će od 125 miliona dinara kreditnog zaduženja za ovu godinu iskoristiti 60 za realizaciju prve faze radova koji bi, inače, trebalo da traju dve godine.

Usvajanju ove najznačajnije odluke za funkcionisanje lokalne samouprave prethodila je veoma opširna rasprava u kojoj su učestvovali odbornici i pozicije i opozicije. Odbornici opozicije su kritikovali projekciju budžeta kao nerealnu, jer će, prema njihovoj proceni, i 2021. godina biti izuzetno teška zbog pandemije korona virusa, pa se otuda ne može računati da će projektovani prihodi, pre svega po osnovu poreza na zarade, biti i ostvareni.

Na ovoj sednici lokalnog parlamenta odbornici će, izmedju ostalog, razmatrati i izveštaj o radu javnih preduzeća, čiji je osnivač Grad, za period od 1. januara do 30. septembra ove godine.

Odbornici gradskog parlamenta će razmatrati i programe poslovanja regionalnih javnih preduzeća „Duboko“ Užice i „Rzav“ Arilje , kao i gradskih javnih komunalnih preduzeća za narednu godinu.

Gradski parlament će se izjasniti i o programima poslovanja „Gradske stambene agencije“, „Turistička organizacija Čačka“, kao i programima rada „Naučno tehnološkg parka“ i Sportskog centra „Mladost“ Čačak za 2021. godinu.

Na dnevnom redu sednice se nalazi i predlog odluke o obezbeđivanju preduslova za učešće na projektu „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji“.

Prema proceni predsednika Skupštine grada Igora Trifunovića, sednica će trajati dva dana.

O tome kako je tekla rasprava o budžetu za narednu godinu opširnije možete pročitati u narednom broju „Čačanskog glasa“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.