Ivanjica Region

ОДБОРНИЦИ ИЗГЛАСАЛИ: СКУПЉА ВОДА И КАНАЛИЗАЦИЈА

ОДБОРНИЦИ ИЗГЛАСАЛИ: СКУПЉА ВОДА И КАНАЛИЗАЦИЈА

СКУПЉА ВОДА И КАНАЛИЗАЦИЈА

     Као што је и најављивано, локални парламент је, на седници одржаној 15. јуна, изгласао повећање цена воде и канализације. Утрошак једног кубног метра воде за домаћинства ће поскупети за 10 динара и износиће 47 динара, док канализација поскупљује за 8 динара и износиће 19 динара по кубном метру. Поскупљење се образлаже потребом обезбеђења услова за стабилно пословање ЈКП „Ивањица“. Оно је, међутим, остало у сенци дискусије о избору Јунских награда.

Заседање СО поново у општинској сали. Председавајући Момчило Митровић

     Цене комуналних услуга ЈКП „Ивањица“ нису мењане од 2017. године, а трошкови до сада су увећани за 40 одсто, навео је директор Александар Митровић. Подсетио је и да повећана цена још увек не достиже ону предложену студијом из 2015. године од чак 52 динара. По новој цени воде и канализације рачуни ће бити неких 200 до 250 динара месечно па се неће драстично одразити на кућни буџет, а комуналном предузећу ће доста допринети да стабилно послује, образложио је Митровић. По његовим речима, измене и допуне програма пословања овог јавног предузећа настале су услед промене околности у погледу набавки, опремања, планираних радова и сервисирања због чега ће подићи и кредит од 5 милиона динара. На примедбу шефа одборничке групе СПС-а, Драгована Милинковића, да се трошкови не могу намиривати само подизањем цена већ треба преиспитати унутрашње резерве, Митровић је одговорио да је горући проблем много делатности а мањак радника. Запошљавање комуналних радника је нужно али их је тешко наћи, подвукао је. На то се надовезао и председник општине Момчило Митровић истичући да је проблем обезбеђивања радника изражен јер се у приватном сектору дупло више плаћа.

     -Волео бих када би неко могао да предложи неки модел како да решимо ово питање. Иако је посао стабилан, плата редовна, нико неће да се бави пословима кошења траве, сахрањивања и сличним“, казао је председник Митровић.

            МЕЊАТИ ОДЛУКУ О ЈУНСКИМ НАГРАДА

     Избор за овогодишње добитнике општинске награде изазвао је буру у локалном парламенту и дискусију која је на моменте била мучна и, како се тврдило, пре свега политички обојена.

     Комисији за кадровска, административна и мандатна питања је за непуних месец дана пристигло доста предлога. Листи од 22 кандидата додата је још и Специјална болница за рехабилитацију и предложено да сви они понесу било награду било повељу или плакету. Међутим, одборница СПС-а Снежана Плавшић је прочитала допис колегијума Дома здравља поводом предлагања четири запослена у овој установи за награде у коме се, између осталог, каже „да нема ништа против предложених али је против појединачног награђивања, јер у овој погубној години сви запослени су једнако заслужни. Награђивање појединаца ће унети раздор у колектив где сви сложно, равноправно треба да наставе да раде на сузбијању пандемије“. Плавшић је на то додала да поједини предлози за награде нису ни образложени, није приложена биографија нити заслуге на основу којих је неко предложен. Одреаговао је председник општине Момчило Митровић рекавши најпре да је мало да Дом здравља и „Анемија“ добију захвалнице јер се зна шта су поднели током короне. Позвао је све да ако мисле да било ко из неког разлога не заслужује да добије награду то отворено каже, а не да се уплиће политика. Он се, како је казао, лично на Већу залагао да се предлози, ако их је већ неко упутио, не одбијају. У дискусију се укључио и шеф одборничке групе СПС-а Драгован Милинковић наводећи да се уопште не ради о политици већ да критеријуми за доделу награде нису добри што је довело до њеног девалвирања. То је председник Митровић оценио као увреду за људе који су предложени, а такво иступање као ружно и неприлично за било ког одборника. После мишљења Зорана Лазовића да је Комисија, иако затечена одлуком и критеријумима, морала боље да изанализира предлоге и објашњења секретара Биљане Ранђић да је постојећа одлука из 2013. године и до сада није било примедби на њу али да је подложна променама, што је Веће већ предложило, сви су се усагласили да је треба мењати. Одборница СНС-а Љиљана Ајдачић, иначе предложена за општинско признање као медицинска сестра Дома здравља, одрекла се награде, пошто, како је рекла, има политичку позадину. Одлука о добитницима општинских признања донета је без гласова опозиције.

            ИЗГРАДЊА АЗИЛА ЗА ЖИВОТИЊЕ

     Доста примедби је било и на одлуку о зоохигијени и држању животиња па ће она иако донета убрзо претрпетиј измене у сарадњи са удружењима за заштиту животиња и стручним лицима. Како је рекао председник СО Владимир Бојановић, разматра се изградња прихватилишта или азила за животиње јер су велики трошкови за хватање паса и одштете за уједе паса луталица. Председник општине Момчило Митровић је навео да је из општинске касе за хватање и збрињавање паса луталица пре две године плаћено 1,4 милиона динара а за одштете на име уједа паса чак два милиона динара. Прошле године 876 хиљада динара за хватање паса а 1,8 милиона динара за одштете, док је ове године за те намене издвојено 708 хиљада односно 1,3 милиона динара. У циљу смањења тих издатака али и поштовања права животиња разматра се изградња азила и запошљавања људи који воле да о њима брину, рекао је Митровић и најавио појачане контроле паса луталица заједно са полицијом.

     Одборници су на деветој седници усвојили извештај о пословању ЈКП „Дубоко“ Ужице за 2020. годину.  Изгласали су и одлуке: о снабдевању водом за пиће и одвођењу атмосферских и отпадних вода, о давању сагласности општини Пожега да у име општине Ивањица врши надлежности овлашћеног предлагача капиталног пројекта припреме и изградње регионалног система за одвођење и пречишћавање отпадних вода за 5 општина и о изгледу и употреби амблема и заставе општине Ивањица.

     По истеку рока од годину дана и пошто није било предлога за новог директора Туристичке организације Ивањица, Јанко Грбић је поново именован за вршиоца дужности директора ове установе. Такође су разрешени и именовани чланови Управног и Надзорног одбора Туристичке организације, као и Управних и Надзорних одбора: Дома културе, Библиотеке и Предшколске установе „Бајка“ и Надзорног одбора ЈКП „Ивањица“. 

     На поновно инсистирање одборника Мојовића („Здрава Србија“) као накнадно додата тачка разматран је и одборнички статус заменика председника СО Билија Вуловића будући да је мењао место пребивалишта. Секретар Општине Биљана Ранђић је објаснила да је тражено мишљење од Министарства за државну управу и локалну самоуправи али није добијено решење нити одговорено да ли је прекршен закон већ је поручено да се изјасни сама Скупштина. Она је додала да, Вуловић није трајно променио пребивалиште већ, информацији из МУП-а, на три дана, али да у закону не стоји неки временски период промене после кога се поништава статус одборника. Одборници позиције су били против поништења Вуловићевог одборничког статуса, док опозициони нису гласали.

                                                    Извештај и фото: Јелена Савић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.