Društvo

ODRŽAN PRVI SVETOSAVSKI SAJAM PRAVOSLAVNOG IZDAVAŠTVA

Ove godine održan je prvi „Svetosavski sajam“ pravoslavne i nacionalne literature. Sajam je podržao Grad Čačak, ali velika zahvalnost pripala je i Školskoj uravi, svim školama i posebno izdavačima koji su shvatili i razumeli namere organizatora i pokretača ovih svečanosti. Prvi “Svetosavski sajam”, sa nadom da će zaživeti i iz godine u godinu biti sve bolji i posećeniji, otvorila je zamenica gradonačelnika Milica Daćić.

– “Svetosavske svečanosti” su prilika da se podsetimo šta nam je darivao Sveti Sava, pre svega naciju, jer je bio zastupnik Srbije svuda gde se kretao kao monah. Možda je bio i veći ambasador, nego monah. Shvatao je i značaj obrazovanja i zbog toga “Svetosavske svečanosti” treba da praznujemo na dostojan način. U vremenima kada se podsećamo da smo Srbi, pravoslavci, ova manifestacija je i prilika da se setimo našeg pravoslavnog izdavaštva – rekla je Milica Dačić, naglašavajući da organizatori, obrazovne i ustanove kulture, zaslužuju da Grad Čačak bude pokrovitelj ove manifestacije.

Prema rečima organizatora, cilj organizovanja ovakvog sajma je podsticanje dece i mladih na povratak knjizi i čitanju i na bavljenje lepom pisanom rečju.    

Ovo je prvi put da se ovakva manifestacija održava u našem gradu, a i šire. Nadamo se da će ova ideja – sajam knjiga samo za izdavačke kuće koje se bave pravoslavnim izdavaštvom, nacionalnim izdanjima, da zaživi i da će se u narednim godinama broj izdavača i posetilaca povećavati. Naš osnovni cilj je bio da deca iz svih čačanskih škola posete sajam, da uzmu knjigu u ruke, da je osete i da se vrate čitanju knjiga – istakao je Đuro Ceranić, predsednik Organizacionog odbora “Svetosavskih svečanosti”.

Na prvom sajmu ove vrste u našem gradu, održanom od 23. do 25. januara, predstavilo se više od deset pravoslavnih izdavača. Bile su izložene duhovne crkvene pesmarice, namenjene sveštenicima, pojcima i crkvenim horovima, izdanja koja se bave “dubljom” teološkom tematikom i savremeni romani iz ove oblasti. Izlagači su izrazili nadu da će zaživeti i izdavaštvo za decu koje je, prema njihovom mišljenju, dosta zapostavljeno u pravoslavnoj literaturi.

N. R.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.