Grad

ODRŽAN SAJAM OBRAZOVANJA „INDEKS 2020“

U holovima Doma kulture u Čačku danas je održan 16. po redu Sajam obrazovanja „Indeks 2020“. Budući studenti mogli su da se upoznaju sa programom 42 visokoobrazovne ustanove, a sve u cilju lakšeg odabira gde će nastaviti obrazovanje, a kasnije i naći zaposlenje.

-Svake godine sajam obrazovanja ima jedan cilj, a to je da čačanskim maturantima, koji žele da nastave svoje obrazovanje na studijama, pruži potrebne informacije šta nude domaći fakulteti – rekao je Vojin jakovljević, direktor TOČ-a, koja je i organizator manifestacije.

Organizatori Indeksa ističu da je odziv fakulteta na veoma visokom nivou, a kako kažu, moguće da će u narednim godinama Sajam obrazovanja biti organizovan u prostoru gde bi moglo da stane više štandova, za veći broj obrazovnih ustanova. Maturanti su u velikom broju posetili ovu manifestaciju, ističući da im je veoma značajna za dobro informisanje.

-Došao sam da vidim koji fakultet meni odgovara, ja bih voleo da upišem FON. Mislim da je ovaj sajam nešto odlično što se dešava kod nas, jer na ovaj način mi mladi iz unutrašnjosti možemo dobro da se informišemo i da shvatimo koji fakultet nama leži – rekao je Adrija Đurić, maturan Gimnazije.

Prema podacima Nacionalane služe za zapošljavanje u Srbiji su deficitarna zanimanja diplomirani inženjeri elektrotehnike, elektronike, mašinstva i građevine sa odgovarajućim licencama, stručnjaci za informacione tehnologije, lekari sa odgovarajućim specijalizacijama, diplomirani farmaceuti, matematičari, fizičari, računovođe, a u Čačku još i dplomirani inženjer za drumski saobraćaj, master informatičar, bibliotekar i socijalni radnik.


Kako je navela Anđelka Marinković, savetnica za planiranje karijere NSZ filijala Čačak, na „Indeksu 2020“ maturanti su mogli da se upoznaju sa programima fakulteta, a ma štandu NSZ filijala Čačak i da se raspitaju o trenutnoj situaciji na tržištu rada.

Sajam obrazovanja organizuje Turistička organizacija u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Školskom upravom Čačak, čačanskim srednjim školama i Nacionalnom službom zapošljavanja – filijala Čačak.

I. M.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.