Grad

Starešina Hrama otac Vlade: Dok sam ja sveštenik nijedna duša neće biti gladna i žedna (VIDEO)

Na brdu Ljubiću kod Čačka, na kome se 1815. odigrala legendarna bitka Drugog srpskog ustanka, sedam godina nakon osvećenja Hrama Svetog kneza Lazara, otvoren je Parohijski dom, zahvaljujući prilozima vernika grada Čačka, ali i čitave Srbije, pa i sveta. Nakon liturgije u Hramu Svetog kneza Lazara, mnogobrojni vernici posetili su još jedno velelepno crkveno zdanje na Spomen kompleksku u Ljubiću.


Iako je plan bio da se Parohijski dom izgradi za deset godina, završen je za tri, kako je staarešina Hrama, otac Vlade Milosavljević rekao, zahvaljujući prilozima našeg blagošestivog naroda.“Narod je došao da svečano bude sa nama na današnji dan“, rekao je starešina Hrama.

-Ovo će biti dom nade, vere i ljubav. Dom svakom putniku namerniku, namenjen za svakog gladnog i žednog čoveka. Divim se ovom blagošestivom narodu koji je pomogao njegovu izgradnju. Svaki cvet koji je ugrađen u ovu portu veliki je dar naših ljudi. Moja želja je da u Parohijskom domu počne da radi kuhinja za gladne, jer neću dozvoliti, dok sam sveštenik u Ljubiću, da nijedna duša bude gladna i žedna – rekao je otac Vlade.


Veliku zahvalnost za izgled jednog od najlepših verskih kompleksa u ovom delu Srbije, starešina crkve je iskazao Odboru za izgradnju hrama, Crkvenoj opštini Ljubić i svima koji su doprineli da ova oaza mira i duhovnosti, sa koje se pruža predivan pogled na Čačak, izgleda ovako lepo.


Grad Čačak još 2005. godine poklonio 29 ari zemljišta za izgradnju Hrama, a učestvovao je i finansijski sa oko tri miliona dinara. Prvi čovek Čačka na dan otvaranja vrata Parohijskog doma, ponosan je što će on prema zamisli sveštenstva biti utočište za narod, koji je i doprineo njegovoj izgradnji.


-Ovo je jedan zaista prelep Parohijski dom, a Čačak se vidi kao na dlanu. Ono što je bila želja i Crkvenog odbora, starešine Hrama, ali i lokalne samouprave je da ovo bude jedan vid narodne kuhinje. Gde svi oni koji su nemoćni, ne mogu da rade i zarade, mogu doći i naći utočište i hranu, i da se pomole Bogu – reko je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.


Hram je projektovao Peđa Ristić, a Parohijski dom njegov sin Sava. U planu je uređenje ograde, kao i amfiteatra, koji bi upotpunio spomen kompleks na brdu Ljubiću.

I. M.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.