Društvo

Tiodorović: Ako broj obolelih pređe 500 biće oštrijih mera

Treći talas korone je u toku i ako se ne budu poštovale protivepidemijske mere, za dve nedelje biće više od 500 obolelih dnevno. Kad se pređe taj broj, moguće je da će biti odlučeno da više ne bude nastave u školama i na fakultetima, već će ona biti isključivo onlajn, rekao je danas epidemilog Branislav Tiodorović.

Tiodorović je rekao da će ova nedelja biti veliki test i da će se videti da li apeli imaju uspeha.


„Za mene je prijatno iznenađenje što se u Nišu u prethodna dva-tri dana, kao i u nekim drugim gradovima ugostitelji pridržavaju radnog vremena do 23 sata. Ako i u Beogradu bude kako valja, onda nećemo preći 100-150 novih pozitivnih dnevno“, rekao je Tiodorović za Kurir.


Ako u Beogradu, kao i u Novom Pazaru koji je ukinuo, pa ponovo vratio vanrednu situaciju, pod pritiskom s vrha, ne bude shvaćeno koliko je situacija ozbiljna, biće, kaže Tiodorović, najmanje 300-400 novih slučajeva.

Na pitanje koja je strategija da se ne dođe do 500 slučajeva dnevno, epidemiolog kaže da je jedini izlaz da se napravi dobar uvid u svaku lokalnu zajednicu i da se ne može u celoj državi ići s još jačim pooštravanjem mera ako se razbuktavanje dešava u najvećim gradovima i nekim sredinama koje neće da shvate koliko je situacija ozbiljna.

Govoreći o merama kaže da se one odnose na zatvaranje ugostiteljskih objekata i smanjivanje okupljanja sa 30 osoba na pet. Kako kaže ne treba uvoditi policijski čas, već potpuno zatvoriti kafiće, restorane, a prodavnice snabdevanje hranom i apoteke treba da ostanu da rade.


„Zatvorićemo i bioskope, pozorišta, neće biti dozvoljene nikakve manifestacije“, objašnjava Tiodorović šta bi moglo da se dogodi i ponavlja da ne moraju svi da plaćaju zbog neodgovornog ponašanja nekih.


Kaže da treba onemogućiti pevače da nastupaju po splavovima i kafanama, te da je to dozvoljeno samo u institucijama kulture, jer, kako kaže, virus dobaci 10 metara iz usta onog ko peva.

Izvor; RTV

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.