Grad

ODRŽANA AKCIJA „DAJ PEDALU RAKU“

U Čačku je po peti put održana manifestacija “Daj pedalu raku”, s ciljem da se ukaže na posledice koje izaziva rak dojke, ali i uputi apel da je prevencija izuzetno važna.

Statistika pokazuje da je na području Moravičkog okruga prošle godine bilo 128 novoobolelih žena.

Karcinom dojke je najčešći karcinom kod žena i od njega se najviše oboljeva i umire, kaže šef odeljenja za promociju zdravlja ZZJZ Čačak Danijela Parezanović, dodajući da se u Srbiji svake godine registruje oko 4.400 novoobolelih, dok 1.600 izbubi tu bitku.

– To su jako velike brojke, a naš zadatak je da se borimo da ove cifre smanjimo. Na području Moravičkog okruga 2018. godine bilo je 128 žena koje su novoobolele, a 40 njih je izgubilo bitku. Zbog toga se širom Srbije spovodi organizovani skrining kao metod prevencije borbe protiv karcinoma dojke – istakla Parezanović.

Od 2014. godine beleži se postat broja obolelih i to u starosne dobi od 40 do 45 godina.

Ako se na vreme otkrije, u 90 odsto slučajeva izlečenje je moguće.

Manifestaciji u Čačku odazvale su se broje ustanove, od zdravstvenih, sportskih, predškolske ustanove.

 Kao manifestacija predstavlja jedan apel, a ove godine je upućen kao prioritetan, ali i svim našim ženama da obrate pažnju na samopreglede dojke, posete lekare i da sve ono što kao promene primene na dojkama daju joj značaj – naglasila je član Gradskog veća zadužena za zdravlje Slavica Dragutinović.

Apel na češće preglede dojke uputila je zamenik gradonačelnika Čačka, Milica Dačić.

– Najvažnije je da sugerišemo našim sugrađankama, našim najbližima da je ovo način da budemo što zdravija nacija – poručila je Dačić.

Akciju “Daj pedalu raku” pre pet godina pokrenulo je udruženje “Milica” iz Vrnjačke Banje, koju danas podržavaju brojne institucije.

Izvor: MNA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.