ODRŽANA PANEL DISKUSIJA POSVEĆENA MALOM PREDUZETNIŠTVU

PRIVREDNICI MORAJU DA SE EDUKUJU I PREZENTUJU

Povodom jubileja akcije „Blic preduzetnik“, u organizaciji kompanije Ringier Axel Springer i Societe Generale banke, u sredu je u Skupštini Grada održana panel diskusija, čiji je cilj bio da se ekonomski stručnjaci obrate privrednicima i sa njima  razgovaraju  o mogućnostima za razvoj biznisa u zemlji, kao i o mehanizmima podšrke za mala i srednja preduzeća.

Biljana Pešić, direktorka prodaje za mala preduzeća i preduzetnike „Societe General“ podsetila je da je prošla godina bila Godina preduzetništva, kada je zapravo i počelo više da se priča o maloj privredi u Srbiji. Ona je istakla da je neophodno da se čuje glas malog preduzetnika i poštuje njegova reč.

preduzetnici za sajt

– Naš cilj je da promovišemo mali biznis, porodične firme, ne samo na jednom mestu, već po čitavoj Srbiji, a danas je treća panel diskusija u Čačku posvećena privrednicima Centralne Srbije – rekla je Pešić. Ističući značaj ovakvih panel diskusija, ona je naglasila da je malom privredniku, pored finansijske, neophodna i edukativna podrška. Istakla je da na ovakvim diskusijama privrednici mogu da saznaju razne informacije, upoznaju ljude, druga tržišta, da se međusobno povezuju i pomažu jedni drugima.

Jedna od naših najpoznatijih ženskih preduzetnika Maruška Topalović, takođe je u povezivanju prepoznala značaj panel diskusija, kojoj je prisustvovala, ali je ocenila i da je očekivala da se pojavi više privrednika.

– Oni koji prepoznaju događaje, ideje, predstavljanje, upoznavanje sa ljudima će biti jako uspešni. Privrednici ne prepoznaju gde je njihov problem, a on je u njima, a ne u društvu. Svi zajedno moramo da pokušamo da promenimo privredni ambijent. Ako nam se serviraju neka rešenja ili panel diskusija kao ova, moramo je posetiti da bismo znali kako da rešavamo naše probleme.

Jelena Bulatović iz Srpske asocijacije menadžera ulazala je da su programi podrške preduzetništvu doprineli da je prošle godine prvi put bio veći broj otvorenih nego zatvorenih preduzetničkih radnji.

Ona je naglasila je da bi za male preduzetnike bile značajne poreske ili barem administrativne olakšice.

– Olakšice nisu jedini uslov. Najbitnije je da oni koji kreću u svoj biznis imaju ideje i znaju šta žele da rade, a ispitali su tržište. Da nemaju nerealana očekivanja da će uspeti preko noći i to je pravac u kom mi moramo da edukujemo preduzetnike – rekla je Bulatović.

Moderator panel diskusije bio je glavni i odgovorni urednik nedeljnika „NIN“ Milan Ćulibrk, koji je prokomentarisao da bi se bolji privredni ambijent stvorio ako bi se „dovlačenje stranih investitora“ zamenilo većom podrškom malim i srednjim domaćim preduzećima.

– Bilo bi neuporedivo bolje i mnogo veći efekat da se obezbede podsticaji za male i srednje preduzetnike. Ne mora to da bude novac iz buxeta. Umesto toga bilo bi bolje ljude koji kreću u biznis nekoliko godina osloboditi raznih poreza i taksi, a da ne propadnu u prvoj ili drugoj godini. Kada se osposobe i napreduju, država to može da naplati kroz poreze na zarade, PDV… – rekao je Ćulibrk.

Ispred gradske uprave diskusiji je prisustvovao gradski većnik Mihailo Jović, koji je istakao da je dijagnoza čačanske privrede uspostavljena, da su prepoznati problemi koje treba rešavati, kao i da bi najveći akcentat trebalo staviti na što skorije osposobljavanje industrijske zone.

– Izgradnja industrijske zone se brzo realizuje. Nadam se da ćemo u kratkom periodu i opremiti ovu zonu, pomažu nam i javna preduzeća, tako da u principu možemo biti zadovoljni – rekao je Jović, ističući da u privrednom razvoju smo u zaostatku 20 godina, ali da je za manje od godinu dana napravljen značajan pomak.

Оставите одговор