Društvo

ODRŽANA SEDNICA KOMISIJE ZA RAVNOPRAVNOST POLOVA I PODRŠKU PORODICI

OHRABRITI DRUŠTVO DA OSUDI NASILNIKE

Komisija za ravnopravnost polova i podršku porodici je stalno radno telo Skupštine grada koje prati ostvarivanje, zaštitu i unapređenje položaja porodice, ravnopravnost žena i muškaraca, predlaže aktivnosti i preduzima mere kojima se ostvaruje politika jednakih mogućnosti na nivou grada. Osnovana je 2008. godine i na njen predlog u našem gradu je 2010. godine izgrađena Prihvatna stanica za nezbrinute i žrtve porodičnog nasilja.   

– Shodno tome, nastavljamo praćenje pojave nasilja i, na žalost, moram reći da je u našem gradu i dalje prisutan problem nasilja u porodici. Iz podataka koji smo dobili od Centra za socijalni rad, u periodu od 1. januara do 31. oktobra 2020. godine, ova ustanova je postupala u 281 slučaju za nasilje u porodici i partnerskim odnosima – navela je Miladinka Đukić, predsednica Komisije za ravnopravnost polova i podršku porodici.

Na sednici Komisije, koja je danas održana u Sali Gradskog veća, povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, predsednica Miladinka Đukić je naglasila da o ovom problemu treba govoriti i na taj način uticati na institucije da reaguju i da što adekvatnije pomognu ženama koje su izložene nasilju, a isto tako i ohrabriti društvo da osudi nasilnike.   

– Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja je svetska kampanja koju obeležava 1.700 organizacija u više od 100 država sveta. Ova kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava. Generalna Skupština UN je 1999. godine, 25. novembar proglasila Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, sa ciljem da se podigne svest o činjenici da su žene širom sveta žrtve fizičkog, psihičkog, seksualnog, porodičnog, ekonomskog nasilja i zlostavljanja. Ovaj datum je odabran u znak sećanja na brutalno ubistvo sestara Mirabel, političkih aktivistkinja, koje se dogodilo 1960. godine u Dominikanskoj republici – podsetila je Miladinka Đukić, naglašavajući da o nasilju nad ženama ne smemo govoriti samo na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, ili kada se ono dogodi, već to mora biti svakodnevna tema u našem društvu.

Statistički podaci ukazuju da svaka druga žena u Srbiji doživi neki vid nasilja, fizičkog, psihičkog, seksualnog, porodičnog, ekonomskog, ali ono često ostaje nevidljivo, sve dok se ne desi tragičan ishod. U 2020. godini u Srbiji je ubijeno 16 žena zbog nasilja u porodici što je veoma zabrinjavajuće i zahteva bržu i efikasniju reakciju svih institucija u zaštiti ugroženih, istakla je predsednica Komisije.  

– Za suzbijanje i efikasnu zaštitu od nasilja od presudnog značaja je međusektorska saradnja, pa treba napomenuti da je u novembru 2011. godine usvojen Opšti protokol o postupanju i saradnji ustanova, organa i organizacija u situacijama nasilja nad ženama u porodici i partnerskim odnosima. Učesnici ovog protokola su: policija, ustanove socijalne zaštite, zdravstvene ustanove, prosvetne ustanove, javno tužilaštvo i redovni prekršajni sudovi. Važno je unaprediti aktivnosti na lokalu, jer nasilje više nije privatna stvar. Država ima odgovornost da zaštiti žrtve nasilja, budući da je reč o opasnom i ozbiljnom društvenom problemu, jer se iz porodica u kojima se događa nasilje generišu nove generacije nasilnika. Za planiranje usluga i mera zaštite žrtava nasilja saziva se Konferencija slučaja, koju zakazuje stručno lice Centra za socijalni rad – objasnila je Miladinka Đukić, predsednica Komisije za ravnopravnost polova i podršku porodici.

N. R.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.